-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Lykopen - převažující karotenoid v rajčatech
[Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes]
Jolana Rambousková
Jazyk čeština, angličtina Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- antioxidancia MeSH
- kardiovaskulární nemoci prevence a kontrola MeSH
- karotenoidy aplikace a dávkování metabolismus MeSH
- nádory prevence a kontrola MeSH
- Solanum lycopersicum chemie MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Lykopen je dominujícím karotenoidem v rajčatech a představuje i převládající karotenoid lidské plazmy, v níž se vyskytuje ve větším množství než β-karoten a další dietní karotenoidy. Hlavním zdrojem pro člověka jsou rajská jablka a především výrobky z nich (omáčka, kečup, protlak apod.), kde se nalézá v množství 5–150 mg/100 g. Vzhledem k jeho lipofilním vlastnostem zlepšuje jeho vstřebávání a využití tepelná úprava za přítomnosti tuku. Má silné antioxidační účinky a je považován za látku působící v prevenci především karcinomu prostaty, prsu, ale i kardiovaskulárních onemocnění.
Lycopene as a predominant carotenoid in tomatoes is present mostly from all carotenoids also in human plasma, where its value is bigger than β-carotene and other diet carotenoids. The main source of lycopene for human are tomatoes and processed tomato products (souce, ketchup, paste), where it is in amount about 5-150 mg/100 g. Because of its lipophylic properties the absorption of lycopene is better after cooking and adding of some oils. Lycopene has strong antioxidant effect and it is considered as the substance which takes part in prevention of prostate cancer, breast cancer but cardiovascular diseases too.
Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes
Lykopen - převažující karotenoid v rajčatech = Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes /
Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes /
Lit. 46
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc05003938
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20131220110714.0
- 008
- 050405s2004 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $a eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Rambousková, Jolana $4 aut
- 245 10
- $a Lykopen - převažující karotenoid v rajčatech = $b Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes / $c Jolana Rambousková
- 246 11
- $a Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes
- 314 __
- $a Oddělení výživy Centra preventivního lékařství 3. LF UK, Praha 10, CZ
- 504 __
- $a Lit. 46
- 520 3_
- $a Lykopen je dominujícím karotenoidem v rajčatech a představuje i převládající karotenoid lidské plazmy, v níž se vyskytuje ve větším množství než β-karoten a další dietní karotenoidy. Hlavním zdrojem pro člověka jsou rajská jablka a především výrobky z nich (omáčka, kečup, protlak apod.), kde se nalézá v množství 5–150 mg/100 g. Vzhledem k jeho lipofilním vlastnostem zlepšuje jeho vstřebávání a využití tepelná úprava za přítomnosti tuku. Má silné antioxidační účinky a je považován za látku působící v prevenci především karcinomu prostaty, prsu, ale i kardiovaskulárních onemocnění.
- 520 9_
- $a Lycopene as a predominant carotenoid in tomatoes is present mostly from all carotenoids also in human plasma, where its value is bigger than β-carotene and other diet carotenoids. The main source of lycopene for human are tomatoes and processed tomato products (souce, ketchup, paste), where it is in amount about 5-150 mg/100 g. Because of its lipophylic properties the absorption of lycopene is better after cooking and adding of some oils. Lycopene has strong antioxidant effect and it is considered as the substance which takes part in prevention of prostate cancer, breast cancer but cardiovascular diseases too.
- 650 _2
- $a karotenoidy $x aplikace a dávkování $x metabolismus $7 D002338
- 650 _2
- $a Solanum lycopersicum $x chemie $7 D018551
- 650 _2
- $a nádory $x prevence a kontrola $7 D009369
- 650 _2
- $a kardiovaskulární nemoci $x prevence a kontrola $7 D002318
- 650 _2
- $a antioxidancia $7 D000975
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 773 0_
- $w MED00010999 $t Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $g Roč. 7, č. 4 (2004), s. 212-216 $x 1211-9326
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20050412 $b ABA008
- 991 __
- $a 20131220111359 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2004 $b Roč. 7 $c č. 4 $d s. 212-216 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x MED00010999
- LZP __
- $b přidání abstraktu