• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Lykopen - převažující karotenoid v rajčatech
[Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes]

Jolana Rambousková

. 2004 ; Roč. 7 (č. 4) : s. 212-216.

Jazyk čeština, angličtina Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc05003938

Lykopen je dominujícím karotenoidem v rajčatech a představuje i převládající karotenoid lidské plazmy, v níž se vyskytuje ve větším množství než β-karoten a další dietní karotenoidy. Hlavním zdrojem pro člověka jsou rajská jablka a především výrobky z nich (omáčka, kečup, protlak apod.), kde se nalézá v množství 5–150 mg/100 g. Vzhledem k jeho lipofilním vlastnostem zlepšuje jeho vstřebávání a využití tepelná úprava za přítomnosti tuku. Má silné antioxidační účinky a je považován za látku působící v prevenci především karcinomu prostaty, prsu, ale i kardiovaskulárních onemocnění.

Lycopene as a predominant carotenoid in tomatoes is present mostly from all carotenoids also in human plasma, where its value is bigger than β-carotene and other diet carotenoids. The main source of lycopene for human are tomatoes and processed tomato products (souce, ketchup, paste), where it is in amount about 5-150 mg/100 g. Because of its lipophylic properties the absorption of lycopene is better after cooking and adding of some oils. Lycopene has strong antioxidant effect and it is considered as the substance which takes part in prevention of prostate cancer, breast cancer but cardiovascular diseases too.

Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes

Lykopen - převažující karotenoid v rajčatech = Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes /

Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes /

Bibliografie atd.

Lit. 46

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc05003938
003      
CZ-PrNML
005      
20131220110714.0
008      
050405s2004 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Rambousková, Jolana $4 aut
245    10
$a Lykopen - převažující karotenoid v rajčatech = $b Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes / $c Jolana Rambousková
246    11
$a Lycopene - the predominant carotenoid in tomatoes
314    __
$a Oddělení výživy Centra preventivního lékařství 3. LF UK, Praha 10, CZ
504    __
$a Lit. 46
520    3_
$a Lykopen je dominujícím karotenoidem v rajčatech a představuje i převládající karotenoid lidské plazmy, v níž se vyskytuje ve větším množství než β-karoten a další dietní karotenoidy. Hlavním zdrojem pro člověka jsou rajská jablka a především výrobky z nich (omáčka, kečup, protlak apod.), kde se nalézá v množství 5–150 mg/100 g. Vzhledem k jeho lipofilním vlastnostem zlepšuje jeho vstřebávání a využití tepelná úprava za přítomnosti tuku. Má silné antioxidační účinky a je považován za látku působící v prevenci především karcinomu prostaty, prsu, ale i kardiovaskulárních onemocnění.
520    9_
$a Lycopene as a predominant carotenoid in tomatoes is present mostly from all carotenoids also in human plasma, where its value is bigger than β-carotene and other diet carotenoids. The main source of lycopene for human are tomatoes and processed tomato products (souce, ketchup, paste), where it is in amount about 5-150 mg/100 g. Because of its lipophylic properties the absorption of lycopene is better after cooking and adding of some oils. Lycopene has strong antioxidant effect and it is considered as the substance which takes part in prevention of prostate cancer, breast cancer but cardiovascular diseases too.
650    _2
$a karotenoidy $x aplikace a dávkování $x metabolismus $7 D002338
650    _2
$a Solanum lycopersicum $x chemie $7 D018551
650    _2
$a nádory $x prevence a kontrola $7 D009369
650    _2
$a kardiovaskulární nemoci $x prevence a kontrola $7 D002318
650    _2
$a antioxidancia $7 D000975
655    _2
$a přehledy $7 D016454
773    0_
$w MED00010999 $t Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $g Roč. 7, č. 4 (2004), s. 212-216 $x 1211-9326
910    __
$a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y 0 $z 0
990    __
$a 20050412 $b ABA008
991    __
$a 20131220111359 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2004 $b Roč. 7 $c č. 4 $d s. 212-216 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x MED00010999
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...