Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Dietní dávka selenu u seniorů s onkologickým a diabetickým onemocněním
[Dietary dose of selenium in seniors with oncological and diabetic diseases]

Alena Halamíčková, Hana Stavělová, Ladislav Malota, Vladimír Kopřiva

. 2009 ; 54 (2) : 52-56.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07528757

Selen je esenciální stopový prvek, jehož nedostatek je spojován s četnými závažnými onemocněními včetně onkologických a diabetes mellitus. Příjem selenu byl sledován ve stravě onkologických pacientů a pacientů s diabetickou dietou v rozsahu deseti dnů letního období a deseti dnů zimního období. V analyzovaném období byla všechna jídla sestavena ze 111 potravin. Hlavními zdroji selenu u obou diet byly potravinové skupiny maso a masné výrobky, cereálie, mléko a mléčné výrobky, které dotovaly denní příjem selenu z více než 80 %. Bazální minimum bylo dosaženo u obou diet každý analyzovaný den. Doporučená denní dávka byla naplněna u diabetické diety. Nižší procento plnění bylo zaznamenáno ve stravě pacientů onkologických.

Selenium is an essential trace element the insufficiency of which is related to numerous serious disorders including oncological diseases and diabetes mellitus. Selenium intake was followed up in the food of said patients in the span of ten days during a summer period and another ten days during a winter period. In the analysed time all meals were prepared from 111 kinds of foodstuffs. The main sources of selenium in both diets were food groups of meat and meat products, cereals, and milk and dairy products which subsidized daily selenium intake by more than 80%. The basal minimum was reached in both diets on every analyzed day. The recommended daily intake was achieved in the diabetic diet. On the other hand, lower daily dose percentage was recorded in the food of oncological patients.

Dietary dose of selenium in seniors with oncological and diabetic diseases

Bibliografie atd.

Lit.: 33

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc07528757
003      
CZ-PrNML
005      
20111210145617.0
008      
101026s2009 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Halamíčková, Alena. $7 xx0037587
245    10
$a Dietní dávka selenu u seniorů s onkologickým a diabetickým onemocněním / $c Alena Halamíčková, Hana Stavělová, Ladislav Malota, Vladimír Kopřiva
246    11
$a Dietary dose of selenium in seniors with oncological and diabetic diseases
314    __
$a Veterinární a farmaceutická univerzita, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Brno
504    __
$a Lit.: 33
520    3_
$a Selen je esenciální stopový prvek, jehož nedostatek je spojován s četnými závažnými onemocněními včetně onkologických a diabetes mellitus. Příjem selenu byl sledován ve stravě onkologických pacientů a pacientů s diabetickou dietou v rozsahu deseti dnů letního období a deseti dnů zimního období. V analyzovaném období byla všechna jídla sestavena ze 111 potravin. Hlavními zdroji selenu u obou diet byly potravinové skupiny maso a masné výrobky, cereálie, mléko a mléčné výrobky, které dotovaly denní příjem selenu z více než 80 %. Bazální minimum bylo dosaženo u obou diet každý analyzovaný den. Doporučená denní dávka byla naplněna u diabetické diety. Nižší procento plnění bylo zaznamenáno ve stravě pacientů onkologických.
520    9_
$a Selenium is an essential trace element the insufficiency of which is related to numerous serious disorders including oncological diseases and diabetes mellitus. Selenium intake was followed up in the food of said patients in the span of ten days during a summer period and another ten days during a winter period. In the analysed time all meals were prepared from 111 kinds of foodstuffs. The main sources of selenium in both diets were food groups of meat and meat products, cereals, and milk and dairy products which subsidized daily selenium intake by more than 80%. The basal minimum was reached in both diets on every analyzed day. The recommended daily intake was achieved in the diabetic diet. On the other hand, lower daily dose percentage was recorded in the food of oncological patients.
650    _2
$a diabetes mellitus 2. typu $x terapie $7 D003924
650    _2
$a nádory $x terapie $7 D009369
650    _2
$a hospitalizovaní pacienti $7 D007297
650    _2
$a přijímání potravy $7 D004435
650    _2
$a selen $x analýza $x nedostatek $7 D012643
650    _2
$a nutriční nároky $7 D009751
650    _2
$a nutriční hodnota $7 D009753
650    _2
$a jídelníček $7 D008612
650    _2
$a stravovací služby nemocnice $7 D005521
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a senioři $7 D000368
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
700    1_
$a Stavělová, Hana $7 xx0141835
700    1_
$a Malota, Ladislav $7 mzk2005290124
700    1_
$a Kopřiva, Vladimír. $7 uzp2007413324
773    0_
$w MED00011019 $t Hygiena $g Roč. 54, č. 2 (2009), s. 52-56 $x 1802-6281
856    41
$u https://hygiena.szu.cz/pdfs/hyg/2009/02/05.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y 9
990    __
$a 20090910134133 $b ABA008
991    __
$a 20101026064943 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 679804 $s 539780
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2009 $b 54 $c 2 $d 52-56 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $x MED00011019
LZP    __
$a 2009-35/dkmv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...