-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Dietní dávka selenu u seniorů s onkologickým a diabetickým onemocněním
[Dietary dose of selenium in seniors with oncological and diabetic diseases]
Alena Halamíčková, Hana Stavělová, Ladislav Malota, Vladimír Kopřiva
Jazyk čeština Země Česko
Digitální knihovna NLK
Plný text - Článek
Číslo
Ročník
Zdroj
Zdroj
NLK
Free Medical Journals
od 2007
- MeSH
- diabetes mellitus 2. typu terapie MeSH
- financování organizované MeSH
- hospitalizovaní pacienti MeSH
- jídelníček MeSH
- lidé MeSH
- nádory terapie MeSH
- nutriční hodnota MeSH
- nutriční nároky MeSH
- přijímání potravy MeSH
- selen analýza nedostatek MeSH
- senioři MeSH
- stravovací služby nemocnice MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- senioři MeSH
Selen je esenciální stopový prvek, jehož nedostatek je spojován s četnými závažnými onemocněními včetně onkologických a diabetes mellitus. Příjem selenu byl sledován ve stravě onkologických pacientů a pacientů s diabetickou dietou v rozsahu deseti dnů letního období a deseti dnů zimního období. V analyzovaném období byla všechna jídla sestavena ze 111 potravin. Hlavními zdroji selenu u obou diet byly potravinové skupiny maso a masné výrobky, cereálie, mléko a mléčné výrobky, které dotovaly denní příjem selenu z více než 80 %. Bazální minimum bylo dosaženo u obou diet každý analyzovaný den. Doporučená denní dávka byla naplněna u diabetické diety. Nižší procento plnění bylo zaznamenáno ve stravě pacientů onkologických.
Selenium is an essential trace element the insufficiency of which is related to numerous serious disorders including oncological diseases and diabetes mellitus. Selenium intake was followed up in the food of said patients in the span of ten days during a summer period and another ten days during a winter period. In the analysed time all meals were prepared from 111 kinds of foodstuffs. The main sources of selenium in both diets were food groups of meat and meat products, cereals, and milk and dairy products which subsidized daily selenium intake by more than 80%. The basal minimum was reached in both diets on every analyzed day. The recommended daily intake was achieved in the diabetic diet. On the other hand, lower daily dose percentage was recorded in the food of oncological patients.
Dietary dose of selenium in seniors with oncological and diabetic diseases
Lit.: 33
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc07528757
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210145617.0
- 008
- 101026s2009 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Halamíčková, Alena. $7 xx0037587
- 245 10
- $a Dietní dávka selenu u seniorů s onkologickým a diabetickým onemocněním / $c Alena Halamíčková, Hana Stavělová, Ladislav Malota, Vladimír Kopřiva
- 246 11
- $a Dietary dose of selenium in seniors with oncological and diabetic diseases
- 314 __
- $a Veterinární a farmaceutická univerzita, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Brno
- 504 __
- $a Lit.: 33
- 520 3_
- $a Selen je esenciální stopový prvek, jehož nedostatek je spojován s četnými závažnými onemocněními včetně onkologických a diabetes mellitus. Příjem selenu byl sledován ve stravě onkologických pacientů a pacientů s diabetickou dietou v rozsahu deseti dnů letního období a deseti dnů zimního období. V analyzovaném období byla všechna jídla sestavena ze 111 potravin. Hlavními zdroji selenu u obou diet byly potravinové skupiny maso a masné výrobky, cereálie, mléko a mléčné výrobky, které dotovaly denní příjem selenu z více než 80 %. Bazální minimum bylo dosaženo u obou diet každý analyzovaný den. Doporučená denní dávka byla naplněna u diabetické diety. Nižší procento plnění bylo zaznamenáno ve stravě pacientů onkologických.
- 520 9_
- $a Selenium is an essential trace element the insufficiency of which is related to numerous serious disorders including oncological diseases and diabetes mellitus. Selenium intake was followed up in the food of said patients in the span of ten days during a summer period and another ten days during a winter period. In the analysed time all meals were prepared from 111 kinds of foodstuffs. The main sources of selenium in both diets were food groups of meat and meat products, cereals, and milk and dairy products which subsidized daily selenium intake by more than 80%. The basal minimum was reached in both diets on every analyzed day. The recommended daily intake was achieved in the diabetic diet. On the other hand, lower daily dose percentage was recorded in the food of oncological patients.
- 650 _2
- $a diabetes mellitus 2. typu $x terapie $7 D003924
- 650 _2
- $a nádory $x terapie $7 D009369
- 650 _2
- $a hospitalizovaní pacienti $7 D007297
- 650 _2
- $a přijímání potravy $7 D004435
- 650 _2
- $a selen $x analýza $x nedostatek $7 D012643
- 650 _2
- $a nutriční nároky $7 D009751
- 650 _2
- $a nutriční hodnota $7 D009753
- 650 _2
- $a jídelníček $7 D008612
- 650 _2
- $a stravovací služby nemocnice $7 D005521
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a senioři $7 D000368
- 650 _2
- $a financování organizované $7 D005381
- 700 1_
- $a Stavělová, Hana $7 xx0141835
- 700 1_
- $a Malota, Ladislav $7 mzk2005290124
- 700 1_
- $a Kopřiva, Vladimír. $7 uzp2007413324
- 773 0_
- $w MED00011019 $t Hygiena $g Roč. 54, č. 2 (2009), s. 52-56 $x 1802-6281
- 856 41
- $u https://hygiena.szu.cz/pdfs/hyg/2009/02/05.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y 9
- 990 __
- $a 20090910134133 $b ABA008
- 991 __
- $a 20101026064943 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 679804 $s 539780
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2009 $b 54 $c 2 $d 52-56 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $x MED00011019
- LZP __
- $a 2009-35/dkmv