-
Something wrong with this record ?
Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin
[Health aspects of thermal food processing]
Bohumil Turek, Petr Šíma, Vladimír Bencko
Language Czech Country Czech Republic
Document type Research Support, Non-U.S. Gov't, Review
Digital library NLK
Full text - Article
Issue
Volume
Source
Source
NLK
Free Medical Journals
from 2007
- Keywords
- technologizovaná strava, Advanced Lipoxidation End products, produkty pokročilé lipoxidace,
- MeSH
- Antioxidants MeSH
- Chronic Disease * MeSH
- Nutritional Physiological Phenomena MeSH
- Food Preservation MeSH
- Food Quality * MeSH
- Humans MeSH
- Food Handling MeSH
- Food Technology MeSH
- Glycation End Products, Advanced * adverse effects MeSH
- Advanced Oxidation Protein Products adverse effects MeSH
- Food-Processing Industry MeSH
- Feeding Behavior MeSH
- Temperature MeSH
- Diet, Western adverse effects MeSH
- Life Style MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Publication type
- Research Support, Non-U.S. Gov't MeSH
- Review MeSH
Současné poznatky moderně chápané nutriční imunologie mají zásadní význam z hlediska aktivit v oblasti ochrany a podpory zdraví. Existuje nespočet dokladů, že neadekvátní nebo snížený nutriční příjem se neodráží jen klasickými příznaky proteinové a energetické malnutrice, ale také nepříznivým ovlivněním až selháváním imunitních funkcí. Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických nesdělných onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products), a oxidace proteinů (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky kumulující se ve vnitřním prostředí organismu v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčinu růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly "západní" životní styl.
The recent results of research in the field of nutritional immunology have a wide impact on health protection and promotion-related activities. There is a great deal of evidence showing that the inadequate or lowered nutritional intake is reflected in both protein-energetic malnutrition and immune system disorders. A growing number of in vitro/in vivo experimental and clinical studies documents that the products of non-enzymatic reactions formed during technological and culinary processing of food may play a major role in the emergence and global spread of chronic non-communicable diseases. Evidence mainly points to the pathogenic role of advanced glycation end products (AGE), advanced lipoxidation end products (ALE), and advanced oxidation protein products (AOPP), which represent the most important dietary compounds that accumulate within the internal milieu of an organism over a whole life span. Currently, these factors are regarded as one of a row of causations with strong negative influence on health and the most frequent causative agents of increasing chronic disease burden in all countries which adopt a "westernized lifestyle".
Health aspects of thermal food processing
References provided by Crossref.org
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc15001965
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20150520095953.0
- 007
- ta
- 008
- 150121s2014 xr f 000 0cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.21101/hygiena.a1292 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Turek, Bohumil, $d 1935-2021 $7 nlk20000076281 $u Společnost pro výživu, Praha
- 245 10
- $a Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin / $c Bohumil Turek, Petr Šíma, Vladimír Bencko
- 246 31
- $a Health aspects of thermal food processing
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Současné poznatky moderně chápané nutriční imunologie mají zásadní význam z hlediska aktivit v oblasti ochrany a podpory zdraví. Existuje nespočet dokladů, že neadekvátní nebo snížený nutriční příjem se neodráží jen klasickými příznaky proteinové a energetické malnutrice, ale také nepříznivým ovlivněním až selháváním imunitních funkcí. Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických nesdělných onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products), a oxidace proteinů (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky kumulující se ve vnitřním prostředí organismu v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčinu růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly "západní" životní styl.
- 520 9_
- $a The recent results of research in the field of nutritional immunology have a wide impact on health protection and promotion-related activities. There is a great deal of evidence showing that the inadequate or lowered nutritional intake is reflected in both protein-energetic malnutrition and immune system disorders. A growing number of in vitro/in vivo experimental and clinical studies documents that the products of non-enzymatic reactions formed during technological and culinary processing of food may play a major role in the emergence and global spread of chronic non-communicable diseases. Evidence mainly points to the pathogenic role of advanced glycation end products (AGE), advanced lipoxidation end products (ALE), and advanced oxidation protein products (AOPP), which represent the most important dietary compounds that accumulate within the internal milieu of an organism over a whole life span. Currently, these factors are regarded as one of a row of causations with strong negative influence on health and the most frequent causative agents of increasing chronic disease burden in all countries which adopt a "westernized lifestyle".
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a chronická nemoc $7 D002908
- 650 _2
- $a západní dieta $x škodlivé účinky $7 D066273
- 650 _2
- $a životní styl $7 D008019
- 650 _2
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 12
- $a produkty pokročilé glykace $x škodlivé účinky $7 D017127
- 650 _2
- $a produkty pokročilé oxidace proteinů $x škodlivé účinky $7 D062107
- 650 _2
- $a potravinářská technologie $7 D005524
- 650 12
- $a kvalita jídla $7 D063427
- 650 _2
- $a manipulace s potravinami $7 D005511
- 650 _2
- $a průmysl zpracování potravin $7 D005525
- 650 _2
- $a teplota $7 D013696
- 650 _2
- $a antioxidancia $7 D000975
- 650 _2
- $a konzervace potravin $7 D005519
- 653 00
- $a technologizovaná strava
- 653 00
- $a Advanced Lipoxidation End products
- 653 00
- $a produkty pokročilé lipoxidace
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Šíma, Petr, $d 1942- $7 jk01122950 $u Mikrobiologický ústav v. v. i., AV ČR, Praha
- 700 1_
- $a Bencko, Vladimír, $d 1938- $7 jn19990218004 $u Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN, Praha
- 773 0_
- $t Hygiena $x 1802-6281 $g Roč. 59, č. 4 (2014), s. 184-189 $w MED00011019
- 910 __
- $a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20150120103030 $b ABA008
- 991 __
- $a 20150520100314 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1059024 $s 884694
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2014 $b 59 $c 4 $d 184-189 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $n Hygiena (Státní zdr. úst. Print) $x MED00011019
- LZP __
- $c NLK188 $d 20150520 $a NLK 2015-04/vt