Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin
[Health aspects of thermal food processing]

Bohumil Turek, Petr Šíma, Vladimír Bencko

. 2014 ; 59 (4) : 184-189.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Research Support, Non-U.S. Gov't, Review

Současné poznatky moderně chápané nutriční imunologie mají zásadní význam z hlediska aktivit v oblasti ochrany a podpory zdraví. Existuje nespočet dokladů, že neadekvátní nebo snížený nutriční příjem se neodráží jen klasickými příznaky proteinové a energetické malnutrice, ale také nepříznivým ovlivněním až selháváním imunitních funkcí. Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických nesdělných onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products), a oxidace proteinů (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky kumulující se ve vnitřním prostředí organismu v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčinu růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly "západní" životní styl.

The recent results of research in the field of nutritional immunology have a wide impact on health protection and promotion-related activities. There is a great deal of evidence showing that the inadequate or lowered nutritional intake is reflected in both protein-energetic malnutrition and immune system disorders. A growing number of in vitro/in vivo experimental and clinical studies documents that the products of non-enzymatic reactions formed during technological and culinary processing of food may play a major role in the emergence and global spread of chronic non-communicable diseases. Evidence mainly points to the pathogenic role of advanced glycation end products (AGE), advanced lipoxidation end products (ALE), and advanced oxidation protein products (AOPP), which represent the most important dietary compounds that accumulate within the internal milieu of an organism over a whole life span. Currently, these factors are regarded as one of a row of causations with strong negative influence on health and the most frequent causative agents of increasing chronic disease burden in all countries which adopt a "westernized lifestyle".

Health aspects of thermal food processing

References provided by Crossref.org

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc15001965
003      
CZ-PrNML
005      
20150520095953.0
007      
ta
008      
150121s2014 xr f 000 0cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.21101/hygiena.a1292 $2 doi
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Turek, Bohumil, $d 1935-2021 $7 nlk20000076281 $u Společnost pro výživu, Praha
245    10
$a Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin / $c Bohumil Turek, Petr Šíma, Vladimír Bencko
246    31
$a Health aspects of thermal food processing
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Současné poznatky moderně chápané nutriční imunologie mají zásadní význam z hlediska aktivit v oblasti ochrany a podpory zdraví. Existuje nespočet dokladů, že neadekvátní nebo snížený nutriční příjem se neodráží jen klasickými příznaky proteinové a energetické malnutrice, ale také nepříznivým ovlivněním až selháváním imunitních funkcí. Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických nesdělných onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products), a oxidace proteinů (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky kumulující se ve vnitřním prostředí organismu v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčinu růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly "západní" životní styl.
520    9_
$a The recent results of research in the field of nutritional immunology have a wide impact on health protection and promotion-related activities. There is a great deal of evidence showing that the inadequate or lowered nutritional intake is reflected in both protein-energetic malnutrition and immune system disorders. A growing number of in vitro/in vivo experimental and clinical studies documents that the products of non-enzymatic reactions formed during technological and culinary processing of food may play a major role in the emergence and global spread of chronic non-communicable diseases. Evidence mainly points to the pathogenic role of advanced glycation end products (AGE), advanced lipoxidation end products (ALE), and advanced oxidation protein products (AOPP), which represent the most important dietary compounds that accumulate within the internal milieu of an organism over a whole life span. Currently, these factors are regarded as one of a row of causations with strong negative influence on health and the most frequent causative agents of increasing chronic disease burden in all countries which adopt a "westernized lifestyle".
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a chronická nemoc $7 D002908
650    _2
$a západní dieta $x škodlivé účinky $7 D066273
650    _2
$a životní styl $7 D008019
650    _2
$a stravovací zvyklosti $7 D005247
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
650    12
$a produkty pokročilé glykace $x škodlivé účinky $7 D017127
650    _2
$a produkty pokročilé oxidace proteinů $x škodlivé účinky $7 D062107
650    _2
$a potravinářská technologie $7 D005524
650    12
$a kvalita jídla $7 D063427
650    _2
$a manipulace s potravinami $7 D005511
650    _2
$a průmysl zpracování potravin $7 D005525
650    _2
$a teplota $7 D013696
650    _2
$a antioxidancia $7 D000975
650    _2
$a konzervace potravin $7 D005519
653    00
$a technologizovaná strava
653    00
$a Advanced Lipoxidation End products
653    00
$a produkty pokročilé lipoxidace
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Šíma, Petr, $d 1942- $7 jk01122950 $u Mikrobiologický ústav v. v. i., AV ČR, Praha
700    1_
$a Bencko, Vladimír, $d 1938- $7 jn19990218004 $u Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN, Praha
773    0_
$t Hygiena $x 1802-6281 $g Roč. 59, č. 4 (2014), s. 184-189 $w MED00011019
910    __
$a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y 4 $z 0
990    __
$a 20150120103030 $b ABA008
991    __
$a 20150520100314 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1059024 $s 884694
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2014 $b 59 $c 4 $d 184-189 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $n Hygiena (Státní zdr. úst. Print) $x MED00011019
LZP    __
$c NLK188 $d 20150520 $a NLK 2015-04/vt

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...