-
Something wrong with this record ?
Dlouhodobé sledování nutričního, klinického stavu a kvality života u nemocných s rakovinou hlavy a krku
[Long term monitoring of nutritional, clinical status and quality of life in head and neck cancer patients]
Malá E., Vejražková E., Bielmeierová J., Jindra M., Vošmik M., Novosad J., Sobotka L.
Language Czech Country Czech Republic
Document type Comparative Study
- Keywords
- Clinical Symptome Score, perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG),
- MeSH
- Survival Analysis MeSH
- Analysis of Variance MeSH
- Enteral Nutrition * MeSH
- Endoscopy, Gastrointestinal MeSH
- Gastrostomy * MeSH
- Weight Loss MeSH
- Body Mass Index MeSH
- Cachexia diagnosis diet therapy prevention & control MeSH
- Karnofsky Performance Status MeSH
- Smoking adverse effects MeSH
- Quality of Life MeSH
- Middle Aged MeSH
- Humans MeSH
- Linear Models MeSH
- Head and Neck Neoplasms * mortality MeSH
- Malnutrition diagnosis diet therapy MeSH
- Likelihood Functions MeSH
- Prospective Studies MeSH
- Surveys and Questionnaires MeSH
- Regression Analysis MeSH
- Sex Distribution MeSH
- Aged MeSH
- Health Status MeSH
- Check Tag
- Middle Aged MeSH
- Humans MeSH
- Male MeSH
- Aged MeSH
- Female MeSH
- Publication type
- Comparative Study MeSH
Východiska: Malnutrice u nemocných s rakovinou hlavy a krku snižuje přežití, kvalitu života (quality of life – QOL) i ostatní onkologické výstupy. Cílem tříleté prospektivní studie bylo srovnání QOL, klinického stavu a symptomů s řadou proměnných (komplikace, přežití, mortalita nemocných s rakovinou hlavy a krku). Soubor pacientů a metody: Do sledování jsme přijali celkem 726 pacientů ve věku 55–72 let s léčitelnou rakovinou hlavy a krku v období od ledna 2004 do prosince 2009. Pacienti byli randomizováni do dvou skupin – s PEG a enterální výživou a do skupiny bez PEG, s doporučením nutričních přípravků podle lokální praxe. Pro sledování QOL jsme použili dotazníky QOL EORTC C-30 a modul HN-35 (pro měření QOL s rakovinou). Dále jsme zařadili demografická data, onkologická data, nutriční vyšetření, sledování klinických symptomů, Karnofského skórování, Charlsonův index komorbidit a laboratorní ukazatele. Sledování bylo realizováno v pěti kontrolách během následujících tří let. Výsledky: V prvních šesti měsících jsme nalezli v obou sledovaných skupinách pokles hmotnosti i snížení body mass indexu (BMI). Po překlenutí kritického období a ukončení onkologické léčby došlo k významnému odlišení vývoje většiny sledovaných parametrů ve prospěch nemocných s PEG. Negativní faktory ovlivňující přežití, QOL i klinický stav jsou mužské pohlaví, věk > 63 let, hypofaryngeální karcinom ve stadiu III–IV, kouření, ztráta hmotnosti > 10 %, BMI < 21 a neakceptování PEG. Závěr: QOL je zásadním faktorem pro nemocné s nádorovým onemocněním. Naše sledování ukázalo, že časná nutriční intervence formou enterální výživy může zlepšit QOL, má příznivý vliv na další vývoj malnutrice i přežití nemocných s rakovinou hlavy a krku. Skupina nemocných s PEG lépe tolerovala onkologickou léčbu nižším výskytem komplikací a kratším časem k návratu ke stabilnímu zvyšování hmotnosti. Zjistili jsme, že sledování QOL jsou nesmírně cenné pro vzájemné lepší porozumění, komunikaci a je klíčovým nástrojem pro zlepšení řešení obtíží pacienta během léčby v rámci multidisciplinárního přístupu.
Background: Malnutrition in head and neck cancer (HNC) patients decreases survival, quality of life (QOL) and oncological outcomes. The aim of the prospective three-year study was to compare QOL, clinical symptoms and variables (complications, survival and mortality rates in HNC patients). Patients and Methods: A total of 726 patients aged 55 to 72 years with treatable HNC were included from January 2004 to December 2009; these patients were randomized to either group with PEG and enteral nutrition and nonPEG group with nutritional counselling according to nutritional care. We used EORTC questionnaires QOL C-30 and Head and neck module (HN-35) for measuring of QOL. The following variables due to expectable influence on QOL (demographic data, oncological data, nutritional screening, Clinical symptom score, Karnofsky performance status score, Charlson comorbidity index) were included. Monitoring was done five times in three years. Results: In the first six months, we found decrease of weight and body mass index (BMI). After this critical time point and finish of oncological treatment, a marked difference in the development of patients treated with PEG. Negative factors influencing patients survival, QOL, clinical status were males aged > 63 years, hypopharyngeal cancer (stage III–IV), smoking, weight loss > 10%, BMI < 21 and disallowance of PEG. Conclusions: QOL is an essential factor for cancer patients. Our study showed that nutritional intervention with early enteral nutrition may improve QOL and survival in HNC patients. The PEG group better tolerated oncological treatment, had lower incidence of complications, shorter time to re-entry of permanent increase in weight, lower rate of rehospitalization and its shorter length. We found QOL questionnaires to be very important for better understanding and communication and a key instrument for improving solution of patient’s difficulties during their therapy in multidisciplinary approach. Key words: head and neck cancer – quality of life – EORTC – C-30 – HN-35 – PEG – malnutrition The authors declare they have no potential conflicts of interest concerning drugs, products, or services used in the study. The Editorial Board declares that the manuscript met the ICMJE “uniform requirements” for biomedical papers. Submitted: 16. 4. 2015 Accepted: 4. 5. 2015
3 interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové
4 interní klinika LF UK a FN Hradec Králové
Klinika onkologie a radioterapie LF UK a FN Hradec Králové
Rehabilitační klinika LF UK a FN Hradec Králové
Ústav klinické imunologie a alergologie LF UK a FN Hradec Králové
Long term monitoring of nutritional, clinical status and quality of life in head and neck cancer patients
References provided by Crossref.org
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc15020014
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20150714081409.0
- 007
- ta
- 008
- 150615s2015 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.14735/amko2015200 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Malá, Eva $7 xx0157526 $u Ústav klinické imunologie a alergologie, LF UK a FN Hradec Králové
- 245 10
- $a Dlouhodobé sledování nutričního, klinického stavu a kvality života u nemocných s rakovinou hlavy a krku / $c Malá E., Vejražková E., Bielmeierová J., Jindra M., Vošmik M., Novosad J., Sobotka L.
- 246 31
- $a Long term monitoring of nutritional, clinical status and quality of life in head and neck cancer patients
- 520 3_
- $a Východiska: Malnutrice u nemocných s rakovinou hlavy a krku snižuje přežití, kvalitu života (quality of life – QOL) i ostatní onkologické výstupy. Cílem tříleté prospektivní studie bylo srovnání QOL, klinického stavu a symptomů s řadou proměnných (komplikace, přežití, mortalita nemocných s rakovinou hlavy a krku). Soubor pacientů a metody: Do sledování jsme přijali celkem 726 pacientů ve věku 55–72 let s léčitelnou rakovinou hlavy a krku v období od ledna 2004 do prosince 2009. Pacienti byli randomizováni do dvou skupin – s PEG a enterální výživou a do skupiny bez PEG, s doporučením nutričních přípravků podle lokální praxe. Pro sledování QOL jsme použili dotazníky QOL EORTC C-30 a modul HN-35 (pro měření QOL s rakovinou). Dále jsme zařadili demografická data, onkologická data, nutriční vyšetření, sledování klinických symptomů, Karnofského skórování, Charlsonův index komorbidit a laboratorní ukazatele. Sledování bylo realizováno v pěti kontrolách během následujících tří let. Výsledky: V prvních šesti měsících jsme nalezli v obou sledovaných skupinách pokles hmotnosti i snížení body mass indexu (BMI). Po překlenutí kritického období a ukončení onkologické léčby došlo k významnému odlišení vývoje většiny sledovaných parametrů ve prospěch nemocných s PEG. Negativní faktory ovlivňující přežití, QOL i klinický stav jsou mužské pohlaví, věk > 63 let, hypofaryngeální karcinom ve stadiu III–IV, kouření, ztráta hmotnosti > 10 %, BMI < 21 a neakceptování PEG. Závěr: QOL je zásadním faktorem pro nemocné s nádorovým onemocněním. Naše sledování ukázalo, že časná nutriční intervence formou enterální výživy může zlepšit QOL, má příznivý vliv na další vývoj malnutrice i přežití nemocných s rakovinou hlavy a krku. Skupina nemocných s PEG lépe tolerovala onkologickou léčbu nižším výskytem komplikací a kratším časem k návratu ke stabilnímu zvyšování hmotnosti. Zjistili jsme, že sledování QOL jsou nesmírně cenné pro vzájemné lepší porozumění, komunikaci a je klíčovým nástrojem pro zlepšení řešení obtíží pacienta během léčby v rámci multidisciplinárního přístupu.
- 520 9_
- $a Background: Malnutrition in head and neck cancer (HNC) patients decreases survival, quality of life (QOL) and oncological outcomes. The aim of the prospective three-year study was to compare QOL, clinical symptoms and variables (complications, survival and mortality rates in HNC patients). Patients and Methods: A total of 726 patients aged 55 to 72 years with treatable HNC were included from January 2004 to December 2009; these patients were randomized to either group with PEG and enteral nutrition and nonPEG group with nutritional counselling according to nutritional care. We used EORTC questionnaires QOL C-30 and Head and neck module (HN-35) for measuring of QOL. The following variables due to expectable influence on QOL (demographic data, oncological data, nutritional screening, Clinical symptom score, Karnofsky performance status score, Charlson comorbidity index) were included. Monitoring was done five times in three years. Results: In the first six months, we found decrease of weight and body mass index (BMI). After this critical time point and finish of oncological treatment, a marked difference in the development of patients treated with PEG. Negative factors influencing patients survival, QOL, clinical status were males aged > 63 years, hypopharyngeal cancer (stage III–IV), smoking, weight loss > 10%, BMI < 21 and disallowance of PEG. Conclusions: QOL is an essential factor for cancer patients. Our study showed that nutritional intervention with early enteral nutrition may improve QOL and survival in HNC patients. The PEG group better tolerated oncological treatment, had lower incidence of complications, shorter time to re-entry of permanent increase in weight, lower rate of rehospitalization and its shorter length. We found QOL questionnaires to be very important for better understanding and communication and a key instrument for improving solution of patient’s difficulties during their therapy in multidisciplinary approach. Key words: head and neck cancer – quality of life – EORTC – C-30 – HN-35 – PEG – malnutrition The authors declare they have no potential conflicts of interest concerning drugs, products, or services used in the study. The Editorial Board declares that the manuscript met the ICMJE “uniform requirements” for biomedical papers. Submitted: 16. 4. 2015 Accepted: 4. 5. 2015
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a lidé středního věku $7 D008875
- 650 _2
- $a mužské pohlaví $7 D008297
- 650 _2
- $a senioři $7 D000368
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 _2
- $a prospektivní studie $7 D011446
- 650 _2
- $a zdravotní stav $7 D006304
- 650 _2
- $a analýza přežití $7 D016019
- 650 12
- $a nádory hlavy a krku $x mortalita $7 D006258
- 650 12
- $a enterální výživa $7 D004750
- 650 12
- $a gastrostomie $7 D005774
- 650 _2
- $a gastrointestinální endoskopie $7 D016099
- 650 _2
- $a Karnofského skóre $7 D017567
- 650 _2
- $a podvýživa $x diagnóza $x dietoterapie $7 D044342
- 650 _2
- $a kachexie $x diagnóza $x dietoterapie $x prevence a kontrola $7 D002100
- 650 _2
- $a index tělesné hmotnosti $7 D015992
- 650 _2
- $a hmotnostní úbytek $7 D015431
- 650 _2
- $a rozložení podle pohlaví $7 D017678
- 650 _2
- $a kouření $x škodlivé účinky $7 D012907
- 650 _2
- $a lineární modely $7 D016014
- 650 _2
- $a analýza rozptylu $7 D000704
- 650 _2
- $a regresní analýza $7 D012044
- 650 _2
- $a pravděpodobnostní funkce $7 D016013
- 650 _2
- $a kvalita života $7 D011788
- 650 _2
- $a průzkumy a dotazníky $7 D011795
- 653 00
- $a Clinical Symptome Score
- 653 00
- $a perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG)
- 655 _2
- $a srovnávací studie $7 D003160
- 700 1_
- $a Vejražková, Eva $7 xx0239428 $u IV. interní klinika LF UK a FN Hradec Králové
- 700 1_
- $a Bielmeierová, Jana $7 xx0121944 $u Rehabilitační klinika LF UK a FN Hradec Králové
- 700 1_
- $a Jindra, Martin $7 xx0092243 $u Rehabilitační klinika LF UK a FN Hradec Králové
- 700 1_
- $a Vošmik, Milan, $d 1972- $7 xx0135408 $u Klinika onkologie a radioterapie LF UK a FN Hradec Králové
- 700 1_
- $a Novosad, Jakub, $d 1978- $7 xx0074937 $u Ústav klinické imunologie a alergologie, LF UK a FN Hradec Králové
- 700 1_
- $a Sobotka, Luboš, $d 1952- $7 jn20001005317 $u III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové
- 773 0_
- $w MED00011030 $t Klinická onkologie $x 0862-495X $g Roč. 28, č. 3 (2015), s. 200-214
- 856 41
- $u https://www.linkos.cz/files/klinicka-onkologie/403/4696.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1665 $c 656 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20150615 $b ABA008
- 991 __
- $a 20150714081435 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1080413 $s 902972
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2015 $b 28 $c 3 $d 200-214 $i 0862-495X $m Klinická onkologie $x MED00011030 $y 96789
- LZP __
- $c NLK188 $d 20150714 $b NLK118 $a Meditorial-20150615