Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Glutenová neuropatie
[Gluten neuropathy]

MUDr. Eva Vlčková, Ph.D.

. 2015 ; 16 (6) : 352-357.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Research Support, Non-U.S. Gov't, Review

Grant support
NT13523 MZ0 CEP Register

Spektrum onemocnění, vznikajících v souvislosti s konzumací glutenu (lepku), proteinu obsaženého v obilovinách, je souhrnně označováno termínem gluten-related disorders (GRD). Nejčastějšími klinickými jednotkami z této skupiny onemocnění jsou celiakie a tzv. neceliakální glutenová senzitivita. Obě onemocnění mají vysokou prevalenci v populaci a velmi variabilní klinickou manifestaci včetně projevů neurologických, kam patří i tzv. glutenová neuropatie, vyskytující se až u 50 % pacientů s celiakií. Nejčastěji jde o axonální, senzitivně-motorickou polyneuropatii s chronickým průběhem, neobvyklé nejsou ani asymetrické formy či polyneuropatie tenkých vláken. Diagnostika je vedle klinického obrazu založena na sérologickém průkazu protilátek proti gliadinu (část molekuly glutenu) a v případě celiakie také proti tkáňové transglutamináze či endomysiu, histologických změnách v biopsii střevní sliznice ev. genetickém průkazu asociace s HLA antigeny II. třídy. Konfirmačním testem je také klinický a laboratorní efekt bezlepkové diety, která je klíčovým terapeutickým opatřením v prevenci rozvoje příznaků poruch glutenové tolerance. U pacientů s glutenovou neuropatií vede dieta spíše k zástavě progrese postižení než k regresi stávajícího neurologického deficitu.

Gluten-related disorders (GRD) is a term used to describe a spectrum of diseases related to the ingestion of the food containing gluten, a cereal protein contained in wheat, rye and barley. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity are the most prominent clinical units of this group with a high prevalence in general population and variable clinical manifestation in both the cases. Among others, they may present with neurological symptoms, mainly polyneuropathy, which is found in about 50 % of celiac patients. So called gluten neuropathy is usually symmetric chronic, sensory-motor and axonal. Asymetric forms as well as small fiber neuropathy can also be found in GRD patients. Besides medical history and clinical picture, diagnosis of GRD (particularly celiac disease) is confirmed by serological methods (evaluating the presence of antibodies against tissue transglutaminase, endomysium and gliadin, a part of gluten molecule), histology (confirming the inflammatory changes in duodenal mucosa biopsy samples) or evidence of the association with HLA II antigens. Confirmation may also be performed by evaluation of the effect of gluten-free diet, which represents a key therapeutical intervention in the prevention of development the clinical symptoms related to GRD. In gluten neuropathy, the diet leads to clinical stabilisation and prevention of the disease progession likely than to a clinical regression of the symptoms and signs.

Gluten neuropathy

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16003221
003      
CZ-PrNML
005      
20181029105401.0
007      
ta
008      
160129s2015 xr c f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Vlčková, Eva, $d 1976- $7 xx0126230 $u Neurologická klinika LF MU a FN Brno; CEITEC - Středoevropský technologický institut MU Brno
245    10
$a Glutenová neuropatie / $c MUDr. Eva Vlčková, Ph.D.
246    31
$a Gluten neuropathy
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Spektrum onemocnění, vznikajících v souvislosti s konzumací glutenu (lepku), proteinu obsaženého v obilovinách, je souhrnně označováno termínem gluten-related disorders (GRD). Nejčastějšími klinickými jednotkami z této skupiny onemocnění jsou celiakie a tzv. neceliakální glutenová senzitivita. Obě onemocnění mají vysokou prevalenci v populaci a velmi variabilní klinickou manifestaci včetně projevů neurologických, kam patří i tzv. glutenová neuropatie, vyskytující se až u 50 % pacientů s celiakií. Nejčastěji jde o axonální, senzitivně-motorickou polyneuropatii s chronickým průběhem, neobvyklé nejsou ani asymetrické formy či polyneuropatie tenkých vláken. Diagnostika je vedle klinického obrazu založena na sérologickém průkazu protilátek proti gliadinu (část molekuly glutenu) a v případě celiakie také proti tkáňové transglutamináze či endomysiu, histologických změnách v biopsii střevní sliznice ev. genetickém průkazu asociace s HLA antigeny II. třídy. Konfirmačním testem je také klinický a laboratorní efekt bezlepkové diety, která je klíčovým terapeutickým opatřením v prevenci rozvoje příznaků poruch glutenové tolerance. U pacientů s glutenovou neuropatií vede dieta spíše k zástavě progrese postižení než k regresi stávajícího neurologického deficitu.
520    9_
$a Gluten-related disorders (GRD) is a term used to describe a spectrum of diseases related to the ingestion of the food containing gluten, a cereal protein contained in wheat, rye and barley. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity are the most prominent clinical units of this group with a high prevalence in general population and variable clinical manifestation in both the cases. Among others, they may present with neurological symptoms, mainly polyneuropathy, which is found in about 50 % of celiac patients. So called gluten neuropathy is usually symmetric chronic, sensory-motor and axonal. Asymetric forms as well as small fiber neuropathy can also be found in GRD patients. Besides medical history and clinical picture, diagnosis of GRD (particularly celiac disease) is confirmed by serological methods (evaluating the presence of antibodies against tissue transglutaminase, endomysium and gliadin, a part of gluten molecule), histology (confirming the inflammatory changes in duodenal mucosa biopsy samples) or evidence of the association with HLA II antigens. Confirmation may also be performed by evaluation of the effect of gluten-free diet, which represents a key therapeutical intervention in the prevention of development the clinical symptoms related to GRD. In gluten neuropathy, the diet leads to clinical stabilisation and prevention of the disease progession likely than to a clinical regression of the symptoms and signs.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a gluteny $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D005983
650    _2
$a gliadin $x imunologie $7 D005903
650    _2
$a nemoci střev $x diagnóza $x dietoterapie $x etiologie $7 D007410
650    12
$a celiakie $x diagnóza $x dietoterapie $x etiologie $x komplikace $x patofyziologie $7 D002446
650    _2
$a syndrom $7 D013577
650    _2
$a autoimunitní nemoci $x diagnóza $x dietoterapie $x etiologie $7 D001327
650    _2
$a protilátky $7 D000906
650    _2
$a bezlepková dieta $7 D055050
650    _2
$a alergie na pšenici $x diagnóza $7 D021182
650    12
$a nemoci periferního nervového systému $x diagnóza $x etiologie $x komplikace $7 D010523
650    _2
$a polyneuropatie $x diagnóza $x etiologie $x komplikace $7 D011115
650    _2
$a ataxie $x etiologie $7 D001259
650    _2
$a sérologické testy $7 D012698
650    _2
$a HLA-DQ antigeny $7 D006683
650    _2
$a endoskopie trávicího systému $7 D016145
653    00
$a gluten-related disorders
653    00
$a neceliakální glutenová senzitivita (NCGS)
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
655    _2
$a přehledy $7 D016454
773    0_
$t Neurologie pro praxi $x 1213-1814 $g Roč. 16, č. 6 (2015), s. 352-357 $w MED00011853
856    41
$u https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2015/06/09.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2224 $c 612 a $y 4 $z 0
990    __
$a 20150119122602 $b ABA008
991    __
$a 20181029105916 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1105674 $s 927467
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2015 $b 16 $c 6 $d 352-357 $i 1213-1814 $m Neurologie pro praxi $x MED00011853
GRA    __
$a NT13523 $p MZ0
LZP    __
$c NLK188 $d 20160425 $a NLK 2016-06/dk

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...