-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Mýty ve výživě a doporučení týkající se zdravé stravy v klinické praxi
[Nutrition myths and healthy dietary advice in clinical practice]
Lenard I. Lesser, Mary Carol Mazza, Sean C. Lucan
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- dieta metody využití MeSH
- dítě MeSH
- dospělí MeSH
- fyziologie výživy MeSH
- kardiovaskulární nemoci prevence a kontrola terapie MeSH
- kostní denzita účinky léků MeSH
- lidé MeSH
- metaanalýza jako téma MeSH
- mléčné výrobky využití MeSH
- nedostatek vitaminu D * farmakoterapie metabolismus prevence a kontrola MeSH
- obezita MeSH
- osteoporotické fraktury diagnóza prevence a kontrola terapie MeSH
- osteoporóza diagnóza metabolismus prevence a kontrola MeSH
- postmenopauzální osteoporóza diagnóza komplikace prevence a kontrola MeSH
- potravinářská technologie metody MeSH
- potravní vláknina * využití MeSH
- programy na snížení hmotnosti metody pracovní síly MeSH
- průzkumy a dotazníky využití MeSH
- senioři MeSH
- směrnice jako téma MeSH
- syrová strava využití MeSH
- tuky * aplikace a dávkování metabolismus škodlivé účinky MeSH
- vápník * aplikace a dávkování metabolismus škodlivé účinky MeSH
- výsledek terapie MeSH
- výživová politika * MeSH
- vzdělávání pacientů jako téma MeSH
- Check Tag
- dítě MeSH
- dospělí MeSH
- lidé MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- senioři MeSH
- ženské pohlaví MeSH
Zdravá strava je důležitá pro udržování celkového zdraví a pocitu celkové spokojenosti, prevenci chronických onemocnění, optimalizaci očekávané délky života a klinickou péči o prakticky všechny chorobné stavy. Dietní mýty (tj. představy týkající se výživy, které nejsou podloženy vědeckými důkazy nebo jim odporují) mohou být překážkou pro konzumaci zdravé stravy. Dietní mýty existují v oblasti mikronutrientů, makronutrientů, nevýživových složek a energie získávané z potravy. Příklady mýtů z každé z výše uvedených skupin zahrnují tvrzení, že se pacienti musejí zaměřit na příjem dostatečného množství kalcia, aby měli zdravé kosti, že tuk v potravě vede k obezitě a má škodlivý vliv na zdraví cévních stěn, že veškerá vláknina (ať už přirozeně se vyskytující, nebo dodaná uměle) je prospěšná a že energie přijatá stravou se lineárním vztahem s jednoduchou aritmetikou přeměňuje na kilogramy tělesné hmotnosti. Běžnou oblastí dietních mýtů jsou některé názory výživových poradců, které zdůrazňují vybrané složky stravy v protikladu ke stravě jako celku. Doporučení týkající se zdravé stravy představují celostnější pohled; odpovídající důkazy podporují doporučení omezit příjem výrazně technologicky upravených potravin a naopak doporučují konzumaci minimálně zpracovaných potravin, obecně ve formě, která se co nejvíce blíží té, v jaké se potrava vyskytuje v přírodě. Praktičtí lékaři mohou být pacientům nápomocni vyvracením těchto mýtů a poskytováním rozumných rad týkajících se stravy s tím, že se zaměří na současnou stravu a širší výživové modely.
Healthy dietary intake is important for the maintenance of general health and wellness, the prevention of chronic illness, the optimization of life expectancy, and the clinical management of virtually all disease states. Dietary myths (i.e., concepts about nutrition that are poorly supported or contradicted by scientific evidence) may stand in the way of healthy dietary intake. Dietary myths exist about micronutrients, macronutrients, non-nutrients, and food energy. Representative myths of each type include following: that patients need to focus on consuming enough calcium to ensure bone health, dietary fat leads to obesity and is detrimental to vascular health, all fiber (whether naturally occurring or artificially added) is beneficial, and food calories translate to pounds of body weight through a linear relationship and simple arithmetic. A common theme for dietary myths is a reductionist view of diet that emphasizes selected food constituents as opposed to whole foods. Healthy dietary advice takes a more holistic view; consistent evidence supports recommendations to limit the consumption of ultraprocessed foods and to eat whole or minimally processed foods, generally in a form that is as close to what occurs in nature as possible. Family physicians can help dispel myths for patients and give sound nutritional advice by focusing on actual foods and broader dietary patterns.
Albert Einstein College of Medicine Montefiore Medical Center Bronx New York USA
Palo Alto Medical Foundation Research Institute Palo Alto California USA
Nutrition myths and healthy dietary advice in clinical practice
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc16003553
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20160425234636.0
- 007
- ta
- 008
- 160202s2015 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Lesser, Lenard I. $u Palo Alto Medical Foundation Research Institute, Palo Alto, California, USA
- 245 10
- $a Mýty ve výživě a doporučení týkající se zdravé stravy v klinické praxi / $c Lenard I. Lesser, Mary Carol Mazza, Sean C. Lucan
- 246 31
- $a Nutrition myths and healthy dietary advice in clinical practice
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Zdravá strava je důležitá pro udržování celkového zdraví a pocitu celkové spokojenosti, prevenci chronických onemocnění, optimalizaci očekávané délky života a klinickou péči o prakticky všechny chorobné stavy. Dietní mýty (tj. představy týkající se výživy, které nejsou podloženy vědeckými důkazy nebo jim odporují) mohou být překážkou pro konzumaci zdravé stravy. Dietní mýty existují v oblasti mikronutrientů, makronutrientů, nevýživových složek a energie získávané z potravy. Příklady mýtů z každé z výše uvedených skupin zahrnují tvrzení, že se pacienti musejí zaměřit na příjem dostatečného množství kalcia, aby měli zdravé kosti, že tuk v potravě vede k obezitě a má škodlivý vliv na zdraví cévních stěn, že veškerá vláknina (ať už přirozeně se vyskytující, nebo dodaná uměle) je prospěšná a že energie přijatá stravou se lineárním vztahem s jednoduchou aritmetikou přeměňuje na kilogramy tělesné hmotnosti. Běžnou oblastí dietních mýtů jsou některé názory výživových poradců, které zdůrazňují vybrané složky stravy v protikladu ke stravě jako celku. Doporučení týkající se zdravé stravy představují celostnější pohled; odpovídající důkazy podporují doporučení omezit příjem výrazně technologicky upravených potravin a naopak doporučují konzumaci minimálně zpracovaných potravin, obecně ve formě, která se co nejvíce blíží té, v jaké se potrava vyskytuje v přírodě. Praktičtí lékaři mohou být pacientům nápomocni vyvracením těchto mýtů a poskytováním rozumných rad týkajících se stravy s tím, že se zaměří na současnou stravu a širší výživové modely.
- 520 9_
- $a Healthy dietary intake is important for the maintenance of general health and wellness, the prevention of chronic illness, the optimization of life expectancy, and the clinical management of virtually all disease states. Dietary myths (i.e., concepts about nutrition that are poorly supported or contradicted by scientific evidence) may stand in the way of healthy dietary intake. Dietary myths exist about micronutrients, macronutrients, non-nutrients, and food energy. Representative myths of each type include following: that patients need to focus on consuming enough calcium to ensure bone health, dietary fat leads to obesity and is detrimental to vascular health, all fiber (whether naturally occurring or artificially added) is beneficial, and food calories translate to pounds of body weight through a linear relationship and simple arithmetic. A common theme for dietary myths is a reductionist view of diet that emphasizes selected food constituents as opposed to whole foods. Healthy dietary advice takes a more holistic view; consistent evidence supports recommendations to limit the consumption of ultraprocessed foods and to eat whole or minimally processed foods, generally in a form that is as close to what occurs in nature as possible. Family physicians can help dispel myths for patients and give sound nutritional advice by focusing on actual foods and broader dietary patterns.
- 650 12
- $a výživová politika $7 D018673
- 650 12
- $a vápník $x aplikace a dávkování $x metabolismus $x škodlivé účinky $7 D002118
- 650 _2
- $a kostní denzita $x účinky léků $7 D015519
- 650 _2
- $a osteoporóza $x diagnóza $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D010024
- 650 _2
- $a postmenopauzální osteoporóza $x diagnóza $x komplikace $x prevence a kontrola $7 D015663
- 650 _2
- $a průzkumy a dotazníky $x využití $7 D011795
- 650 12
- $a nedostatek vitaminu D $x farmakoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D014808
- 650 _2
- $a osteoporotické fraktury $x diagnóza $x prevence a kontrola $x terapie $7 D058866
- 650 _2
- $a metaanalýza jako téma $7 D015201
- 650 _2
- $a výsledek terapie $7 D016896
- 650 _2
- $a mléčné výrobky $x využití $7 D003611
- 650 12
- $a tuky $x aplikace a dávkování $x metabolismus $x škodlivé účinky $7 D005223
- 650 _2
- $a obezita $7 D009765
- 650 _2
- $a kardiovaskulární nemoci $x prevence a kontrola $x terapie $7 D002318
- 650 _2
- $a syrová strava $x využití $7 D066256
- 650 _2
- $a potravinářská technologie $x metody $7 D005524
- 650 12
- $a potravní vláknina $x využití $7 D004043
- 650 _2
- $a programy na snížení hmotnosti $x metody $x pracovní síly $7 D061217
- 650 _2
- $a dieta $x metody $x využití $7 D004032
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 _2
- $a směrnice jako téma $7 D017408
- 650 _2
- $a vzdělávání pacientů jako téma $7 D010353
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a dítě $7 D002648
- 650 _2
- $a dospělí $7 D000328
- 650 _2
- $a senioři $7 D000368
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 _2
- $a mužské pohlaví $7 D008297
- 700 1_
- $a Mazza, Mary Carol $u Stanford Clinical Excellence Research Center, Stanford, California a Palo Alto Medical Foundation Research Institute, Palo Alto, California, USA
- 700 1_
- $a Lucan, Sean C. $u Albert Einstein College of Medicine Montefiore Medical Center, Bronx, New York, USA
- 773 0_
- $t Medicína po promoci $x 1212-9445 $g Roč. 16, č. 4 (2015), s. 286-290 $w MED00011534
- 787 18
- $i Komentář: $a Zlatohlávek, Lukáš $t Mýty ve výživě a doporučení týkající se zdravé stravy v klinické praxi - komentář / $d 2015 $w bmc16003554
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2230 $c 1063 a $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20160202103623 $b ABA008
- 991 __
- $a 20160425234732 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1106047 $s 927810
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2015 $b 16 $c 4 $d 286-290 $i 1212-9445 $m Medicína po promoci $n Med. promoci $x MED00011534
- LZP __
- $c NLK185 $d 20160423 $a NLK 2016-07/dk