• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Mýty ve výživě a doporučení týkající se zdravé stravy v klinické praxi
[Nutrition myths and healthy dietary advice in clinical practice]

Lenard I. Lesser, Mary Carol Mazza, Sean C. Lucan

. 2015 ; 16 (4) : 286-290.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc16003553

Digitální knihovna NLK
Číslo
Ročník
Zdroj

E-zdroje Online

Zdravá strava je důležitá pro udržování celkového zdraví a pocitu celkové spokojenosti, prevenci chronických onemocnění, optimalizaci očekávané délky života a klinickou péči o prakticky všechny chorobné stavy. Dietní mýty (tj. představy týkající se výživy, které nejsou podloženy vědeckými důkazy nebo jim odporují) mohou být překážkou pro konzumaci zdravé stravy. Dietní mýty existují v oblasti mikronutrientů, makronutrientů, nevýživových složek a energie získávané z potravy. Příklady mýtů z každé z výše uvedených skupin zahrnují tvrzení, že se pacienti musejí zaměřit na příjem dostatečného množství kalcia, aby měli zdravé kosti, že tuk v potravě vede k obezitě a má škodlivý vliv na zdraví cévních stěn, že veškerá vláknina (ať už přirozeně se vyskytující, nebo dodaná uměle) je prospěšná a že energie přijatá stravou se lineárním vztahem s jednoduchou aritmetikou přeměňuje na kilogramy tělesné hmotnosti. Běžnou oblastí dietních mýtů jsou některé názory výživových poradců, které zdůrazňují vybrané složky stravy v protikladu ke stravě jako celku. Doporučení týkající se zdravé stravy představují celostnější pohled; odpovídající důkazy podporují doporučení omezit příjem výrazně technologicky upravených potravin a naopak doporučují konzumaci minimálně zpracovaných potravin, obecně ve formě, která se co nejvíce blíží té, v jaké se potrava vyskytuje v přírodě. Praktičtí lékaři mohou být pacientům nápomocni vyvracením těchto mýtů a poskytováním rozumných rad týkajících se stravy s tím, že se zaměří na současnou stravu a širší výživové modely.

Healthy dietary intake is important for the maintenance of general health and wellness, the prevention of chronic illness, the optimization of life expectancy, and the clinical management of virtually all disease states. Dietary myths (i.e., concepts about nutrition that are poorly supported or contradicted by scientific evidence) may stand in the way of healthy dietary intake. Dietary myths exist about micronutrients, macronutrients, non-nutrients, and food energy. Representative myths of each type include following: that patients need to focus on consuming enough calcium to ensure bone health, dietary fat leads to obesity and is detrimental to vascular health, all fiber (whether naturally occurring or artificially added) is beneficial, and food calories translate to pounds of body weight through a linear relationship and simple arithmetic. A common theme for dietary myths is a reductionist view of diet that emphasizes selected food constituents as opposed to whole foods. Healthy dietary advice takes a more holistic view; consistent evidence supports recommendations to limit the consumption of ultraprocessed foods and to eat whole or minimally processed foods, generally in a form that is as close to what occurs in nature as possible. Family physicians can help dispel myths for patients and give sound nutritional advice by focusing on actual foods and broader dietary patterns.

Nutrition myths and healthy dietary advice in clinical practice

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16003553
003      
CZ-PrNML
005      
20160425234636.0
007      
ta
008      
160202s2015 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Lesser, Lenard I. $u Palo Alto Medical Foundation Research Institute, Palo Alto, California, USA
245    10
$a Mýty ve výživě a doporučení týkající se zdravé stravy v klinické praxi / $c Lenard I. Lesser, Mary Carol Mazza, Sean C. Lucan
246    31
$a Nutrition myths and healthy dietary advice in clinical practice
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Zdravá strava je důležitá pro udržování celkového zdraví a pocitu celkové spokojenosti, prevenci chronických onemocnění, optimalizaci očekávané délky života a klinickou péči o prakticky všechny chorobné stavy. Dietní mýty (tj. představy týkající se výživy, které nejsou podloženy vědeckými důkazy nebo jim odporují) mohou být překážkou pro konzumaci zdravé stravy. Dietní mýty existují v oblasti mikronutrientů, makronutrientů, nevýživových složek a energie získávané z potravy. Příklady mýtů z každé z výše uvedených skupin zahrnují tvrzení, že se pacienti musejí zaměřit na příjem dostatečného množství kalcia, aby měli zdravé kosti, že tuk v potravě vede k obezitě a má škodlivý vliv na zdraví cévních stěn, že veškerá vláknina (ať už přirozeně se vyskytující, nebo dodaná uměle) je prospěšná a že energie přijatá stravou se lineárním vztahem s jednoduchou aritmetikou přeměňuje na kilogramy tělesné hmotnosti. Běžnou oblastí dietních mýtů jsou některé názory výživových poradců, které zdůrazňují vybrané složky stravy v protikladu ke stravě jako celku. Doporučení týkající se zdravé stravy představují celostnější pohled; odpovídající důkazy podporují doporučení omezit příjem výrazně technologicky upravených potravin a naopak doporučují konzumaci minimálně zpracovaných potravin, obecně ve formě, která se co nejvíce blíží té, v jaké se potrava vyskytuje v přírodě. Praktičtí lékaři mohou být pacientům nápomocni vyvracením těchto mýtů a poskytováním rozumných rad týkajících se stravy s tím, že se zaměří na současnou stravu a širší výživové modely.
520    9_
$a Healthy dietary intake is important for the maintenance of general health and wellness, the prevention of chronic illness, the optimization of life expectancy, and the clinical management of virtually all disease states. Dietary myths (i.e., concepts about nutrition that are poorly supported or contradicted by scientific evidence) may stand in the way of healthy dietary intake. Dietary myths exist about micronutrients, macronutrients, non-nutrients, and food energy. Representative myths of each type include following: that patients need to focus on consuming enough calcium to ensure bone health, dietary fat leads to obesity and is detrimental to vascular health, all fiber (whether naturally occurring or artificially added) is beneficial, and food calories translate to pounds of body weight through a linear relationship and simple arithmetic. A common theme for dietary myths is a reductionist view of diet that emphasizes selected food constituents as opposed to whole foods. Healthy dietary advice takes a more holistic view; consistent evidence supports recommendations to limit the consumption of ultraprocessed foods and to eat whole or minimally processed foods, generally in a form that is as close to what occurs in nature as possible. Family physicians can help dispel myths for patients and give sound nutritional advice by focusing on actual foods and broader dietary patterns.
650    12
$a výživová politika $7 D018673
650    12
$a vápník $x aplikace a dávkování $x metabolismus $x škodlivé účinky $7 D002118
650    _2
$a kostní denzita $x účinky léků $7 D015519
650    _2
$a osteoporóza $x diagnóza $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D010024
650    _2
$a postmenopauzální osteoporóza $x diagnóza $x komplikace $x prevence a kontrola $7 D015663
650    _2
$a průzkumy a dotazníky $x využití $7 D011795
650    12
$a nedostatek vitaminu D $x farmakoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D014808
650    _2
$a osteoporotické fraktury $x diagnóza $x prevence a kontrola $x terapie $7 D058866
650    _2
$a metaanalýza jako téma $7 D015201
650    _2
$a výsledek terapie $7 D016896
650    _2
$a mléčné výrobky $x využití $7 D003611
650    12
$a tuky $x aplikace a dávkování $x metabolismus $x škodlivé účinky $7 D005223
650    _2
$a obezita $7 D009765
650    _2
$a kardiovaskulární nemoci $x prevence a kontrola $x terapie $7 D002318
650    _2
$a syrová strava $x využití $7 D066256
650    _2
$a potravinářská technologie $x metody $7 D005524
650    12
$a potravní vláknina $x využití $7 D004043
650    _2
$a programy na snížení hmotnosti $x metody $x pracovní síly $7 D061217
650    _2
$a dieta $x metody $x využití $7 D004032
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
650    _2
$a směrnice jako téma $7 D017408
650    _2
$a vzdělávání pacientů jako téma $7 D010353
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a dítě $7 D002648
650    _2
$a dospělí $7 D000328
650    _2
$a senioři $7 D000368
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    _2
$a mužské pohlaví $7 D008297
700    1_
$a Mazza, Mary Carol $u Stanford Clinical Excellence Research Center, Stanford, California a Palo Alto Medical Foundation Research Institute, Palo Alto, California, USA
700    1_
$a Lucan, Sean C. $u Albert Einstein College of Medicine Montefiore Medical Center, Bronx, New York, USA
773    0_
$t Medicína po promoci $x 1212-9445 $g Roč. 16, č. 4 (2015), s. 286-290 $w MED00011534
787    18
$i Komentář: $a Zlatohlávek, Lukáš $t Mýty ve výživě a doporučení týkající se zdravé stravy v klinické praxi - komentář / $d 2015 $w bmc16003554
910    __
$a ABA008 $b B 2230 $c 1063 a $y 4 $z 0
990    __
$a 20160202103623 $b ABA008
991    __
$a 20160425234732 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1106047 $s 927810
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2015 $b 16 $c 4 $d 286-290 $i 1212-9445 $m Medicína po promoci $n Med. promoci $x MED00011534
LZP    __
$c NLK185 $d 20160423 $a NLK 2016-07/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...