-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Mikrobiologická rizika z potravin během těhotenství
[Microbiological food safety hazards during pregnancy]
Palánová, B., Stávková, J., Lefnerová, D., Matějová, H.
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- dospělí MeSH
- kontaminace potravin * MeSH
- lidé MeSH
- Listeria monocytogenes patogenita MeSH
- listeriové infekce prevence a kontrola MeSH
- manipulace s potravinami MeSH
- mladý dospělý MeSH
- nemoci přenášené potravou MeSH
- postoj ke zdraví MeSH
- průzkumy a dotazníky MeSH
- stravovací zvyklosti MeSH
- těhotenství * MeSH
- Toxoplasma patogenita MeSH
- toxoplazmóza prevence a kontrola MeSH
- vzdělávání pacientů jako téma MeSH
- zdraví - znalosti, postoje, praxe * MeSH
- Check Tag
- dospělí MeSH
- lidé MeSH
- mladý dospělý MeSH
- těhotenství * MeSH
- ženské pohlaví MeSH
Během těhotenství je žena mnohem náchylnější k rozvoji alimentárních nákaz. Konzumace rizikových potravin a nedodržování hygienických zásad při zpracování a skladování potravin představuje nejen pro ženu, ale také pro plod, riziko ohrožení zdraví. Článek podává přehled o patogenních mikroorganismech v potravinách a prevenci před nákazami. Ve sledovaném souboru těhotných žen bylo cílem zjistit, zda jsou poučeny o možném mikrobiologickém riziku v souvislosti s konzumací potravin a zda rizikové potraviny konzumují. Většina žen zásady správné manipulace s rizikovými potravinami dodržuje a konzumaci rizikových potravin se vyhýbá. Informovanost žen o rizicích plynoucích z výživy z úst zdravotníků je nízká.
During pregnancy, expectant mother is more predisposed to foodborne diseases. The consumption of risk food and poor hygiene during food processing and storage can be a risk factor for endanger the health of mother and also unborn child. The article focuses on pathogenic microorganisms and diseases prevention. Aim of the practical part was to determine the women's awareness of potential microbiological risks associated with food consumption and frequency of risk food consumption. Most women observes the principles of correct manipulation with risk food and avoids the consumption of risk food. Women's awareness of the nutritional risks from health care professionals is low.
Microbiological food safety hazards during pregnancy
Peřina, Aleš,. K mikrobiologickým rizikům z potravin nejen během těhotenství - komentář. 2016.
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc16011467
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20191029103147.0
- 007
- ta
- 008
- 160414s2016 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Palánová, Blanka $7 _AN086757 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU, Brno
- 245 10
- $a Mikrobiologická rizika z potravin během těhotenství / $c Palánová, B., Stávková, J., Lefnerová, D., Matějová, H.
- 246 31
- $a Microbiological food safety hazards during pregnancy
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Během těhotenství je žena mnohem náchylnější k rozvoji alimentárních nákaz. Konzumace rizikových potravin a nedodržování hygienických zásad při zpracování a skladování potravin představuje nejen pro ženu, ale také pro plod, riziko ohrožení zdraví. Článek podává přehled o patogenních mikroorganismech v potravinách a prevenci před nákazami. Ve sledovaném souboru těhotných žen bylo cílem zjistit, zda jsou poučeny o možném mikrobiologickém riziku v souvislosti s konzumací potravin a zda rizikové potraviny konzumují. Většina žen zásady správné manipulace s rizikovými potravinami dodržuje a konzumaci rizikových potravin se vyhýbá. Informovanost žen o rizicích plynoucích z výživy z úst zdravotníků je nízká.
- 520 9_
- $a During pregnancy, expectant mother is more predisposed to foodborne diseases. The consumption of risk food and poor hygiene during food processing and storage can be a risk factor for endanger the health of mother and also unborn child. The article focuses on pathogenic microorganisms and diseases prevention. Aim of the practical part was to determine the women's awareness of potential microbiological risks associated with food consumption and frequency of risk food consumption. Most women observes the principles of correct manipulation with risk food and avoids the consumption of risk food. Women's awareness of the nutritional risks from health care professionals is low.
- 650 _2
- $a dospělí $7 D000328
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a mladý dospělý $7 D055815
- 650 12
- $a těhotenství $7 D011247
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 _2
- $a průzkumy a dotazníky $7 D011795
- 650 _2
- $a postoj ke zdraví $7 D001294
- 650 12
- $a zdraví - znalosti, postoje, praxe $7 D007722
- 650 _2
- $a vzdělávání pacientů jako téma $7 D010353
- 650 _2
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247
- 650 _2
- $a manipulace s potravinami $7 D005511
- 650 12
- $a kontaminace potravin $7 D005506
- 650 _2
- $a nemoci přenášené potravou $7 D005517
- 650 _2
- $a toxoplazmóza $x prevence a kontrola $7 D014123
- 650 _2
- $a Toxoplasma $x patogenita $7 D014122
- 650 _2
- $a listeriové infekce $x prevence a kontrola $7 D008088
- 650 _2
- $a Listeria monocytogenes $x patogenita $7 D008089
- 700 1_
- $a Spáčilová, Jana $7 xx0141837 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU, Brno
- 700 1_
- $a Lefnerová, Danuše $7 xx0031808 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU, Brno
- 700 1_
- $a Matějová, Halina $7 mzk2006363657 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU, Brno
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 1 (2016), s. 15-18 $w MED00011119
- 787 18
- $i Komentář: $a Peřina, Aleš, $t K mikrobiologickým rizikům z potravin nejen během těhotenství - komentář $d 2016 $w bmc16017995
- 856 41
- $u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/01/Vyziva1_2016_clanek1.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20160414062456 $b ABA008
- 991 __
- $a 20191029103626 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1114927 $s 935838
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2016 $b 71 $c 1 $d 15-18 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK188 $d 20160603 $a NLK 2016-18/vt