Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Mikrobiologická rizika z potravin během těhotenství
[Microbiological food safety hazards during pregnancy]

Palánová, B., Stávková, J., Lefnerová, D., Matějová, H.

. 2016 ; 71 (1) : 15-18.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc16011467

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Během těhotenství je žena mnohem náchylnější k rozvoji alimentárních nákaz. Konzumace rizikových potravin a nedodržování hygienických zásad při zpracování a skladování potravin představuje nejen pro ženu, ale také pro plod, riziko ohrožení zdraví. Článek podává přehled o patogenních mikroorganismech v potravinách a prevenci před nákazami. Ve sledovaném souboru těhotných žen bylo cílem zjistit, zda jsou poučeny o možném mikrobiologickém riziku v souvislosti s konzumací potravin a zda rizikové potraviny konzumují. Většina žen zásady správné manipulace s rizikovými potravinami dodržuje a konzumaci rizikových potravin se vyhýbá. Informovanost žen o rizicích plynoucích z výživy z úst zdravotníků je nízká.

During pregnancy, expectant mother is more predisposed to foodborne diseases. The consumption of risk food and poor hygiene during food processing and storage can be a risk factor for endanger the health of mother and also unborn child. The article focuses on pathogenic microorganisms and diseases prevention. Aim of the practical part was to determine the women's awareness of potential microbiological risks associated with food consumption and frequency of risk food consumption. Most women observes the principles of correct manipulation with risk food and avoids the consumption of risk food. Women's awareness of the nutritional risks from health care professionals is low.

Microbiological food safety hazards during pregnancy

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16011467
003      
CZ-PrNML
005      
20191029103147.0
007      
ta
008      
160414s2016 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Palánová, Blanka $7 _AN086757 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU, Brno
245    10
$a Mikrobiologická rizika z potravin během těhotenství / $c Palánová, B., Stávková, J., Lefnerová, D., Matějová, H.
246    31
$a Microbiological food safety hazards during pregnancy
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Během těhotenství je žena mnohem náchylnější k rozvoji alimentárních nákaz. Konzumace rizikových potravin a nedodržování hygienických zásad při zpracování a skladování potravin představuje nejen pro ženu, ale také pro plod, riziko ohrožení zdraví. Článek podává přehled o patogenních mikroorganismech v potravinách a prevenci před nákazami. Ve sledovaném souboru těhotných žen bylo cílem zjistit, zda jsou poučeny o možném mikrobiologickém riziku v souvislosti s konzumací potravin a zda rizikové potraviny konzumují. Většina žen zásady správné manipulace s rizikovými potravinami dodržuje a konzumaci rizikových potravin se vyhýbá. Informovanost žen o rizicích plynoucích z výživy z úst zdravotníků je nízká.
520    9_
$a During pregnancy, expectant mother is more predisposed to foodborne diseases. The consumption of risk food and poor hygiene during food processing and storage can be a risk factor for endanger the health of mother and also unborn child. The article focuses on pathogenic microorganisms and diseases prevention. Aim of the practical part was to determine the women's awareness of potential microbiological risks associated with food consumption and frequency of risk food consumption. Most women observes the principles of correct manipulation with risk food and avoids the consumption of risk food. Women's awareness of the nutritional risks from health care professionals is low.
650    _2
$a dospělí $7 D000328
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a mladý dospělý $7 D055815
650    12
$a těhotenství $7 D011247
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    _2
$a průzkumy a dotazníky $7 D011795
650    _2
$a postoj ke zdraví $7 D001294
650    12
$a zdraví - znalosti, postoje, praxe $7 D007722
650    _2
$a vzdělávání pacientů jako téma $7 D010353
650    _2
$a stravovací zvyklosti $7 D005247
650    _2
$a manipulace s potravinami $7 D005511
650    12
$a kontaminace potravin $7 D005506
650    _2
$a nemoci přenášené potravou $7 D005517
650    _2
$a toxoplazmóza $x prevence a kontrola $7 D014123
650    _2
$a Toxoplasma $x patogenita $7 D014122
650    _2
$a listeriové infekce $x prevence a kontrola $7 D008088
650    _2
$a Listeria monocytogenes $x patogenita $7 D008089
700    1_
$a Spáčilová, Jana $7 xx0141837 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU, Brno
700    1_
$a Lefnerová, Danuše $7 xx0031808 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU, Brno
700    1_
$a Matějová, Halina $7 mzk2006363657 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU, Brno
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 1 (2016), s. 15-18 $w MED00011119
787    18
$i Komentář: $a Peřina, Aleš, $t K mikrobiologickým rizikům z potravin nejen během těhotenství - komentář $d 2016 $w bmc16017995
856    41
$u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/01/Vyziva1_2016_clanek1.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
990    __
$a 20160414062456 $b ABA008
991    __
$a 20191029103626 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1114927 $s 935838
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2016 $b 71 $c 1 $d 15-18 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK188 $d 20160603 $a NLK 2016-18/vt

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...