Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Charakterizace medu vyprodukovaného v České republice
[Characterization of honey produced in the Czech Republic]

Vojtěch Kružík, Adéla Grégrová, Dalibor Titěra, Matej Pospiech, Helena Čížková

. 2020 ; 75 (5) : 132-136.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem, hodnotící studie

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc20024332

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Charakteristika medu je nezbytná pro hodnocení kvality či botanického původu neznámých vzorků. Tato studie prezentuje fyzikálně-chemické vlastnosti a pylový profil 163 medů (snůška 2019) získaných přímo od českých včelařů. Hodnocení zahrnovalo stanovení základních parametrů: elektrická vodivost, aktivita diastázy (DN), obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), kyselost, obsah vody, sacharózy, glukózy, fruktózy a minoritních oligosacharidů. Pro získání informací o botanickém původu byl zjištěn mikroskopicky pylový profil. Většina vzorků (95 %) splnila všechny legislativní parametry. Medy byly charakteristické nízkým obsahem HMF (průměr 4,6 mg/kg), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,6 g/100 g) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 23 °DN). Celkem bylo ve vzorcích zjištěno 21 druhů pylu. Výsledky studie ukazují na dobrou kvalitu medu vyprodukovaného v České republice.

The regional characteristics of honey are necessary for evaluation of quality or botanical origin of unknown samples. This study presents the physicochemical properties and pollen profile of 163 honeys (harvested in 2019) obtained directly from the Czech beekeepers. The evaluation included the determination of basic parameters: electrical conductivity, diastase activity (DN), hydroxymethylfurfural (HMF), acidity, water, sucrose, glucose, fructose and minor oligosaccharides content. There was detected pollen profile (microscopic method) to obtain information about the botanical origin. Most samples (95%) fulfilled all legislative parameters. Honeys were characterized by low HMF content (average 4.6 mg/kg), low sucrose content (average 0.6 g/100 g) and high diastase activity (average 23 °DN). In the samples, there were detected 21 species of pollen. The results of the study show the good quality of honey produced in the Czech Republic.

Characterization of honey produced in the Czech Republic

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc20024332
003      
CZ-PrNML
005      
20220712140654.0
007      
ta
008      
201209s2020 xr ad f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kružík, Vojtěch $7 xx0247360 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
245    10
$a Charakterizace medu vyprodukovaného v České republice / $c Vojtěch Kružík, Adéla Grégrová, Dalibor Titěra, Matej Pospiech, Helena Čížková
246    31
$a Characterization of honey produced in the Czech Republic
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Charakteristika medu je nezbytná pro hodnocení kvality či botanického původu neznámých vzorků. Tato studie prezentuje fyzikálně-chemické vlastnosti a pylový profil 163 medů (snůška 2019) získaných přímo od českých včelařů. Hodnocení zahrnovalo stanovení základních parametrů: elektrická vodivost, aktivita diastázy (DN), obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), kyselost, obsah vody, sacharózy, glukózy, fruktózy a minoritních oligosacharidů. Pro získání informací o botanickém původu byl zjištěn mikroskopicky pylový profil. Většina vzorků (95 %) splnila všechny legislativní parametry. Medy byly charakteristické nízkým obsahem HMF (průměr 4,6 mg/kg), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,6 g/100 g) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 23 °DN). Celkem bylo ve vzorcích zjištěno 21 druhů pylu. Výsledky studie ukazují na dobrou kvalitu medu vyprodukovaného v České republice.
520    9_
$a The regional characteristics of honey are necessary for evaluation of quality or botanical origin of unknown samples. This study presents the physicochemical properties and pollen profile of 163 honeys (harvested in 2019) obtained directly from the Czech beekeepers. The evaluation included the determination of basic parameters: electrical conductivity, diastase activity (DN), hydroxymethylfurfural (HMF), acidity, water, sucrose, glucose, fructose and minor oligosaccharides content. There was detected pollen profile (microscopic method) to obtain information about the botanical origin. Most samples (95%) fulfilled all legislative parameters. Honeys were characterized by low HMF content (average 4.6 mg/kg), low sucrose content (average 0.6 g/100 g) and high diastase activity (average 23 °DN). In the samples, there were detected 21 species of pollen. The results of the study show the good quality of honey produced in the Czech Republic.
650    17
$a med $x analýza $7 D006722 $2 czmesh
650    _7
$a analýza potravin $7 D005504 $2 czmesh
650    _7
$a nutriční hodnota $7 D009753 $2 czmesh
650    _7
$a cukry $7 D000073893 $2 czmesh
650    _7
$a pyl $7 D011058 $2 czmesh
651    _7
$a Česká republika $7 D018153 $2 czmesh
655    _7
$a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
655    _7
$a hodnotící studie $7 D023362 $2 czmesh
700    1_
$a Grégrová, Adéla $7 ntk2016917972 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
700    1_
$a Titěra, Dalibor, $d 1955- $7 mzk2004235086 $u Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol
700    1_
$a Pospiech, Matej $7 uzp2011630633 $u Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
700    1_
$a Čížková, Helena $7 uzp2010555065 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 75, č. 5 (2020), s. 132-136 $w MED00011119
856    41
$u http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2020/11/med.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y p $z 0
990    __
$a 20201209121645 $b ABA008
991    __
$a 20220712140650 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1593533 $s 1115013
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2020 $b 75 $c 5 $d 132-136 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK120 $d 20220712 $a NLK 2020-54/kv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...