-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Charakterizace medu vyprodukovaného v České republice
[Characterization of honey produced in the Czech Republic]
Vojtěch Kružík, Adéla Grégrová, Dalibor Titěra, Matej Pospiech, Helena Čížková
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem, hodnotící studie
- MeSH
- analýza potravin MeSH
- cukry MeSH
- med * analýza MeSH
- nutriční hodnota MeSH
- pyl MeSH
- Publikační typ
- hodnotící studie MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Geografické názvy
- Česká republika MeSH
Charakteristika medu je nezbytná pro hodnocení kvality či botanického původu neznámých vzorků. Tato studie prezentuje fyzikálně-chemické vlastnosti a pylový profil 163 medů (snůška 2019) získaných přímo od českých včelařů. Hodnocení zahrnovalo stanovení základních parametrů: elektrická vodivost, aktivita diastázy (DN), obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), kyselost, obsah vody, sacharózy, glukózy, fruktózy a minoritních oligosacharidů. Pro získání informací o botanickém původu byl zjištěn mikroskopicky pylový profil. Většina vzorků (95 %) splnila všechny legislativní parametry. Medy byly charakteristické nízkým obsahem HMF (průměr 4,6 mg/kg), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,6 g/100 g) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 23 °DN). Celkem bylo ve vzorcích zjištěno 21 druhů pylu. Výsledky studie ukazují na dobrou kvalitu medu vyprodukovaného v České republice.
The regional characteristics of honey are necessary for evaluation of quality or botanical origin of unknown samples. This study presents the physicochemical properties and pollen profile of 163 honeys (harvested in 2019) obtained directly from the Czech beekeepers. The evaluation included the determination of basic parameters: electrical conductivity, diastase activity (DN), hydroxymethylfurfural (HMF), acidity, water, sucrose, glucose, fructose and minor oligosaccharides content. There was detected pollen profile (microscopic method) to obtain information about the botanical origin. Most samples (95%) fulfilled all legislative parameters. Honeys were characterized by low HMF content (average 4.6 mg/kg), low sucrose content (average 0.6 g/100 g) and high diastase activity (average 23 °DN). In the samples, there were detected 21 species of pollen. The results of the study show the good quality of honey produced in the Czech Republic.
Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Ústav konzervace potravin Vysoká škola chemicko technologická Praha
Characterization of honey produced in the Czech Republic
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc20024332
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20220712140654.0
- 007
- ta
- 008
- 201209s2020 xr ad f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kružík, Vojtěch $7 xx0247360 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
- 245 10
- $a Charakterizace medu vyprodukovaného v České republice / $c Vojtěch Kružík, Adéla Grégrová, Dalibor Titěra, Matej Pospiech, Helena Čížková
- 246 31
- $a Characterization of honey produced in the Czech Republic
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Charakteristika medu je nezbytná pro hodnocení kvality či botanického původu neznámých vzorků. Tato studie prezentuje fyzikálně-chemické vlastnosti a pylový profil 163 medů (snůška 2019) získaných přímo od českých včelařů. Hodnocení zahrnovalo stanovení základních parametrů: elektrická vodivost, aktivita diastázy (DN), obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), kyselost, obsah vody, sacharózy, glukózy, fruktózy a minoritních oligosacharidů. Pro získání informací o botanickém původu byl zjištěn mikroskopicky pylový profil. Většina vzorků (95 %) splnila všechny legislativní parametry. Medy byly charakteristické nízkým obsahem HMF (průměr 4,6 mg/kg), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,6 g/100 g) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 23 °DN). Celkem bylo ve vzorcích zjištěno 21 druhů pylu. Výsledky studie ukazují na dobrou kvalitu medu vyprodukovaného v České republice.
- 520 9_
- $a The regional characteristics of honey are necessary for evaluation of quality or botanical origin of unknown samples. This study presents the physicochemical properties and pollen profile of 163 honeys (harvested in 2019) obtained directly from the Czech beekeepers. The evaluation included the determination of basic parameters: electrical conductivity, diastase activity (DN), hydroxymethylfurfural (HMF), acidity, water, sucrose, glucose, fructose and minor oligosaccharides content. There was detected pollen profile (microscopic method) to obtain information about the botanical origin. Most samples (95%) fulfilled all legislative parameters. Honeys were characterized by low HMF content (average 4.6 mg/kg), low sucrose content (average 0.6 g/100 g) and high diastase activity (average 23 °DN). In the samples, there were detected 21 species of pollen. The results of the study show the good quality of honey produced in the Czech Republic.
- 650 17
- $a med $x analýza $7 D006722 $2 czmesh
- 650 _7
- $a analýza potravin $7 D005504 $2 czmesh
- 650 _7
- $a nutriční hodnota $7 D009753 $2 czmesh
- 650 _7
- $a cukry $7 D000073893 $2 czmesh
- 650 _7
- $a pyl $7 D011058 $2 czmesh
- 651 _7
- $a Česká republika $7 D018153 $2 czmesh
- 655 _7
- $a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
- 655 _7
- $a hodnotící studie $7 D023362 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Grégrová, Adéla $7 ntk2016917972 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
- 700 1_
- $a Titěra, Dalibor, $d 1955- $7 mzk2004235086 $u Výzkumný ústav včelařský, s.r.o., Dol
- 700 1_
- $a Pospiech, Matej $7 uzp2011630633 $u Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
- 700 1_
- $a Čížková, Helena $7 uzp2010555065 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 75, č. 5 (2020), s. 132-136 $w MED00011119
- 856 41
- $u http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2020/11/med.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20201209121645 $b ABA008
- 991 __
- $a 20220712140650 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1593533 $s 1115013
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2020 $b 75 $c 5 $d 132-136 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK120 $d 20220712 $a NLK 2020-54/kv