-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Škrob - biosyntéza, nutriční vlastnosti, biotechnologie, enzymové metody stanovení jednotlivých forem škrobu
[Starch - biosynthesis, nutritional properties, biotechnologies, enzyme methods for determination of its individual forms]
Evžen Šárka, Petra Smrčková
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- biotechnologie MeSH
- enzymatické testy metody MeSH
- lidé MeSH
- nutriční hodnota MeSH
- rostliny MeSH
- škrob * biosyntéza chemie metabolismus MeSH
- trávení fyziologie MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Škrob je biopolymer, obsažený v rostlinách a řasách. V zelených rostlinách se tvoří při fotosyntéze v chloroplastech jako tzv. tranzitní škrob, který je v průběhu temné fáze transportován v podobě rozpustných sacharidů do zásobních orgánů rostlin, kde je opět převe‐ den do podoby škrobových zrn. Tato opětná syntéza se liší pro jednoděložné a dvouděložné rostliny. Průmyslově izolovaný škrob má řadu využití, hlavní roli hraje enzymová hydrolýza na sirupy, které pak mohou být výchozí látkou pro celou řadu dalších biochemických transformací. Článek se věnuje rovněž nutričním aspektům škrobu, především jeho stravitelností. Je popsán základní princip enzymo‐ vých metod ke stanovení obsahu celkového škrobu, obsahu amylosy, rychle a pomalu stravitelného škrobu a škrobu rezistentního.
Starch is a biopolymer found in plants and algae. In green plants, it is formed during photosynthesis in the chloroplasts as so ‐called transitory starch, which is transported during the dark phase in the form of soluble carbohydrates to the storage organs of plants, where it is again converted into the form of starch granules. This repeated synthesis is different for monocots and dicots. Industria‐ lly isolated starch has a number of uses, the main role is played by enzyme hydrolysis into syrups, which can then be the starting material for a whole range of subsequent biochemical transformations. The article also deals with the nutritional aspects of starch, especially its digestibility. The basic principle of enzyme methods to determine the content of total starch, amylose content, rapidly and slowly digestible starch and resistant starch is described.
Starch - biosynthesis, nutritional properties, biotechnologies, enzyme methods for determination of its individual forms
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc24002870
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20240403150234.0
- 007
- ta
- 008
- 240214s2023 xr ad f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Šárka, Evžen, $d 1953- $7 uzp2005321066 $u Ústav sacharidů a cereálií, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko‐technologická v Praze
- 245 10
- $a Škrob - biosyntéza, nutriční vlastnosti, biotechnologie, enzymové metody stanovení jednotlivých forem škrobu / $c Evžen Šárka, Petra Smrčková
- 246 31
- $a Starch - biosynthesis, nutritional properties, biotechnologies, enzyme methods for determination of its individual forms
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Škrob je biopolymer, obsažený v rostlinách a řasách. V zelených rostlinách se tvoří při fotosyntéze v chloroplastech jako tzv. tranzitní škrob, který je v průběhu temné fáze transportován v podobě rozpustných sacharidů do zásobních orgánů rostlin, kde je opět převe‐ den do podoby škrobových zrn. Tato opětná syntéza se liší pro jednoděložné a dvouděložné rostliny. Průmyslově izolovaný škrob má řadu využití, hlavní roli hraje enzymová hydrolýza na sirupy, které pak mohou být výchozí látkou pro celou řadu dalších biochemických transformací. Článek se věnuje rovněž nutričním aspektům škrobu, především jeho stravitelností. Je popsán základní princip enzymo‐ vých metod ke stanovení obsahu celkového škrobu, obsahu amylosy, rychle a pomalu stravitelného škrobu a škrobu rezistentního.
- 520 9_
- $a Starch is a biopolymer found in plants and algae. In green plants, it is formed during photosynthesis in the chloroplasts as so ‐called transitory starch, which is transported during the dark phase in the form of soluble carbohydrates to the storage organs of plants, where it is again converted into the form of starch granules. This repeated synthesis is different for monocots and dicots. Industria‐ lly isolated starch has a number of uses, the main role is played by enzyme hydrolysis into syrups, which can then be the starting material for a whole range of subsequent biochemical transformations. The article also deals with the nutritional aspects of starch, especially its digestibility. The basic principle of enzyme methods to determine the content of total starch, amylose content, rapidly and slowly digestible starch and resistant starch is described.
- 650 17
- $a škrob $x biosyntéza $x chemie $x metabolismus $7 D013213 $2 czmesh
- 650 _7
- $a trávení $x fyziologie $7 D004063 $2 czmesh
- 650 _7
- $a biotechnologie $7 D001709 $2 czmesh
- 650 _7
- $a nutriční hodnota $7 D009753 $2 czmesh
- 650 _7
- $a enzymatické testy $x metody $7 D057075 $2 czmesh
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 _7
- $a rostliny $7 D010944 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Smrčková, Petra $7 _AN077068 $u Ústav sacharidů a cereálií, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko‐technologická v Praze
- 773 0_
- $t Bioprospect $x 1210-1737 $g Roč. 33, č. 4 (2023), s. 50-56 $w MED00011027
- 856 41
- $u http://bts.vscht.cz/?q=node/19 $y stránka časopisu
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20240213142203 $b ABA008
- 991 __
- $a 20240403150229 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2050374 $s 1212606
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2023 $b 33 $c 4 $d 50-56 $i 1210-1737 $m Bioprospect $x MED00011027
- LZP __
- $c NLK120 $d 20240314 $a NLK 2024-06/kv