• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Škrob - biosyntéza, nutriční vlastnosti, biotechnologie, enzymové metody stanovení jednotlivých forem škrobu
[Starch - biosynthesis, nutritional properties, biotechnologies, enzyme methods for determination of its individual forms]

Evžen Šárka, Petra Smrčková

. 2023 ; 33 (4) : 50-56.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc24002870

Škrob je biopolymer, obsažený v rostlinách a řasách. V zelených rostlinách se tvoří při fotosyntéze v chloroplastech jako tzv. tranzitní škrob, který je v průběhu temné fáze transportován v podobě rozpustných sacharidů do zásobních orgánů rostlin, kde je opět převe‐ den do podoby škrobových zrn. Tato opětná syntéza se liší pro jednoděložné a dvouděložné rostliny. Průmyslově izolovaný škrob má řadu využití, hlavní roli hraje enzymová hydrolýza na sirupy, které pak mohou být výchozí látkou pro celou řadu dalších biochemických transformací. Článek se věnuje rovněž nutričním aspektům škrobu, především jeho stravitelností. Je popsán základní princip enzymo‐ vých metod ke stanovení obsahu celkového škrobu, obsahu amylosy, rychle a pomalu stravitelného škrobu a škrobu rezistentního.

Starch is a biopolymer found in plants and algae. In green plants, it is formed during photosynthesis in the chloroplasts as so ‐called transitory starch, which is transported during the dark phase in the form of soluble carbohydrates to the storage organs of plants, where it is again converted into the form of starch granules. This repeated synthesis is different for monocots and dicots. Industria‐ lly isolated starch has a number of uses, the main role is played by enzyme hydrolysis into syrups, which can then be the starting material for a whole range of subsequent biochemical transformations. The article also deals with the nutritional aspects of starch, especially its digestibility. The basic principle of enzyme methods to determine the content of total starch, amylose content, rapidly and slowly digestible starch and resistant starch is described.

Starch - biosynthesis, nutritional properties, biotechnologies, enzyme methods for determination of its individual forms

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc24002870
003      
CZ-PrNML
005      
20240403150234.0
007      
ta
008      
240214s2023 xr ad f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Šárka, Evžen, $d 1953- $7 uzp2005321066 $u Ústav sacharidů a cereálií, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko‐technologická v Praze
245    10
$a Škrob - biosyntéza, nutriční vlastnosti, biotechnologie, enzymové metody stanovení jednotlivých forem škrobu / $c Evžen Šárka, Petra Smrčková
246    31
$a Starch - biosynthesis, nutritional properties, biotechnologies, enzyme methods for determination of its individual forms
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Škrob je biopolymer, obsažený v rostlinách a řasách. V zelených rostlinách se tvoří při fotosyntéze v chloroplastech jako tzv. tranzitní škrob, který je v průběhu temné fáze transportován v podobě rozpustných sacharidů do zásobních orgánů rostlin, kde je opět převe‐ den do podoby škrobových zrn. Tato opětná syntéza se liší pro jednoděložné a dvouděložné rostliny. Průmyslově izolovaný škrob má řadu využití, hlavní roli hraje enzymová hydrolýza na sirupy, které pak mohou být výchozí látkou pro celou řadu dalších biochemických transformací. Článek se věnuje rovněž nutričním aspektům škrobu, především jeho stravitelností. Je popsán základní princip enzymo‐ vých metod ke stanovení obsahu celkového škrobu, obsahu amylosy, rychle a pomalu stravitelného škrobu a škrobu rezistentního.
520    9_
$a Starch is a biopolymer found in plants and algae. In green plants, it is formed during photosynthesis in the chloroplasts as so ‐called transitory starch, which is transported during the dark phase in the form of soluble carbohydrates to the storage organs of plants, where it is again converted into the form of starch granules. This repeated synthesis is different for monocots and dicots. Industria‐ lly isolated starch has a number of uses, the main role is played by enzyme hydrolysis into syrups, which can then be the starting material for a whole range of subsequent biochemical transformations. The article also deals with the nutritional aspects of starch, especially its digestibility. The basic principle of enzyme methods to determine the content of total starch, amylose content, rapidly and slowly digestible starch and resistant starch is described.
650    17
$a škrob $x biosyntéza $x chemie $x metabolismus $7 D013213 $2 czmesh
650    _7
$a trávení $x fyziologie $7 D004063 $2 czmesh
650    _7
$a biotechnologie $7 D001709 $2 czmesh
650    _7
$a nutriční hodnota $7 D009753 $2 czmesh
650    _7
$a enzymatické testy $x metody $7 D057075 $2 czmesh
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    _7
$a rostliny $7 D010944 $2 czmesh
700    1_
$a Smrčková, Petra $7 _AN077068 $u Ústav sacharidů a cereálií, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko‐technologická v Praze
773    0_
$t Bioprospect $x 1210-1737 $g Roč. 33, č. 4 (2023), s. 50-56 $w MED00011027
856    41
$u http://bts.vscht.cz/?q=node/19 $y stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y p $z 0
990    __
$a 20240213142203 $b ABA008
991    __
$a 20240403150229 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2050374 $s 1212606
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2023 $b 33 $c 4 $d 50-56 $i 1210-1737 $m Bioprospect $x MED00011027
LZP    __
$c NLK120 $d 20240314 $a NLK 2024-06/kv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...