-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Vztah mezi výsledkem nutričního screeningu a mortalitou na jednotce intenzivní metabolické péče
[Relation between nutritional risk category identified by the modified Nutritional Screening 2002 and mortality in metabolic intensive care unit]
Jan Masopust, J. Kratochvíl, V. Martínková, J. Charvát
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- lidé MeSH
- longitudinální studie MeSH
- mortalita v nemocnicích MeSH
- nutriční stav MeSH
- nutriční terapie metody MeSH
- péče o pacienty v kritickém stavu metody MeSH
- plošný screening metody MeSH
- prognóza MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Přítomnost malnutrice je spojena s významně vyšší mortalitou a morbiditou. Její časná detekce má velký význam pro zahájení nutriční intervence, která má příznivý vliv na prognózu nemocného. Nutriční screening představuje jednoduchý a rychlý způsob stanovení rizika malnutrice. Cílem naší práce bylo zhodnocení vztahu výsledku nutričního screeningu, modifikovaného Nutrition Risk Screening 2002 (NRS 2002), a mortality na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP). Metodika: Nutriční screening byl prováděn u všech nemocných přijatých na JIMP v období 1/2 roku od začátku ledna roku 2006 do konce června roku 2006. Podle výsledku screeningu byli nemocní rozděleni do 3 skupin: s nízkým, středním a s vysokým nutričním rizikem. Vztah mezi výsledkem nutričního screeningu a mortalitou na JIMP byl statisticky zhodnocen. Výsledky: Zhodnoceno bylo celkem 291 nemocných přijatých na JIMP. Na podkladě výsledku nutričního screeningu bylo zjištěno nízké nutriční riziko u 130 (45 %), střední u 111 (38 %) a vysoké u 50 (17 %) nemocných. 28 nemocných (9,6 %) zemřelo během hospitalizace na JIMP. Ve vztahu k výsledku nutričního dotazníku zemřeli 3 (2,3 %) nemocní s nízkým, 10 (9 %) se středním a 15 (30 %) s vysokým nutričním rizikem (p < 0,001). Závěr: V naší studii jsme prokázali významný vztah tíže stupně nutričního rizika a nemocniční mortality na JIMP.
Relation between nutritional risk category identified by the modified Nutritional Screening 2002 and mortality in metabolic intensive care unit
Lit.: 16
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc07517723
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210130305.0
- 008
- 090218s2008 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Masopust, Jan. $7 xx0175744
- 245 10
- $a Vztah mezi výsledkem nutričního screeningu a mortalitou na jednotce intenzivní metabolické péče / $c Jan Masopust, J. Kratochvíl, V. Martínková, J. Charvát
- 246 11
- $a Relation between nutritional risk category identified by the modified Nutritional Screening 2002 and mortality in metabolic intensive care unit
- 314 __
- $a Interní klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha
- 504 __
- $a Lit.: 16
- 520 3_
- $a Přítomnost malnutrice je spojena s významně vyšší mortalitou a morbiditou. Její časná detekce má velký význam pro zahájení nutriční intervence, která má příznivý vliv na prognózu nemocného. Nutriční screening představuje jednoduchý a rychlý způsob stanovení rizika malnutrice. Cílem naší práce bylo zhodnocení vztahu výsledku nutričního screeningu, modifikovaného Nutrition Risk Screening 2002 (NRS 2002), a mortality na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP). Metodika: Nutriční screening byl prováděn u všech nemocných přijatých na JIMP v období 1/2 roku od začátku ledna roku 2006 do konce června roku 2006. Podle výsledku screeningu byli nemocní rozděleni do 3 skupin: s nízkým, středním a s vysokým nutričním rizikem. Vztah mezi výsledkem nutričního screeningu a mortalitou na JIMP byl statisticky zhodnocen. Výsledky: Zhodnoceno bylo celkem 291 nemocných přijatých na JIMP. Na podkladě výsledku nutričního screeningu bylo zjištěno nízké nutriční riziko u 130 (45 %), střední u 111 (38 %) a vysoké u 50 (17 %) nemocných. 28 nemocných (9,6 %) zemřelo během hospitalizace na JIMP. Ve vztahu k výsledku nutričního dotazníku zemřeli 3 (2,3 %) nemocní s nízkým, 10 (9 %) se středním a 15 (30 %) s vysokým nutričním rizikem (p < 0,001). Závěr: V naší studii jsme prokázali významný vztah tíže stupně nutričního rizika a nemocniční mortality na JIMP.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a nutriční terapie $x metody $7 D044623
- 650 _2
- $a nutriční stav $7 D009752
- 650 _2
- $a plošný screening $x metody $7 D008403
- 650 _2
- $a péče o pacienty v kritickém stavu $x metody $7 D003422
- 650 _2
- $a prognóza $7 D011379
- 650 _2
- $a mortalita v nemocnicích $7 D017052
- 650 _2
- $a longitudinální studie $7 D008137
- 700 1_
- $a Kratochvíl, Jaroslav. $7 xx0251475
- 700 1_
- $a Martínková, Vendula. $7 xx0242137
- 700 1_
- $a Charvát, Jiří, $d 1948- $7 pna2005261832
- 773 0_
- $w MED00011111 $t Vnitřní lékařství $g Roč. 54, č. 9 (2008), s. 817-820 $x 0042-773X
- 856 41
- $u https://casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2008/09/03.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 184 $c 1041 $y 9
- 990 __
- $a 20090217062716 $b ABA008
- 991 __
- $a 20100426134058 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 635534 $s 488256
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2008 $b 54 $c 9 $d 817-820 $i 0042-773X $m Vnitřní lékařství $x MED00011111 $n Vnitř. lék. (Print)
- LZP __
- $a 2009-11/vtmd