-
Something wrong with this record ?
Důkaz pravosti potravin živočišného původu DNA technologiemi
[Assay of the authenticity of food animal origine via DNA technologies]
Machová Iva
Language Czech Country Czech Republic
- MeSH
- DNA Probes diagnostic use MeSH
- Food Contamination analysis MeSH
- Food Inspection methods MeSH
- Meat analysis MeSH
- Polymerase Chain Reaction methods MeSH
Metody PCR se úspěšně využívají při určování původních surovin v masných, mlékárenských a rybích produktech. Obecně se všechny zmíněné metody dají aplikovat pro odhalení použití levnější suroviny místo dražší, nebo odhalit kvalitu přísad, ale důležitá je i interpretace výsledků. Prozatím neexistuje univerzální přesná metoda, která by jednoznačně dokázala určit druhový původ surovin v potravinách. V tomto článku jsou ríastíněny současné výzkumnétrendy v oblasti DNA technologií pro určováním pravosti potravin.
PCR methods have been successfully used in identifying the main ingredients of meat, dairy and fish products. Generally, all the described methods can be applied to detect the substitution of expensive raw materials for by cheaper ones, or reveal the quality of ingredients, but it is the correct interpretation of results. So far there is no universal exact method, which could clearly identify the origin of the ingredients in foods. This article outlines the current research trends in the field of DNA technology for the determination of food authenticity.
Assay of the authenticity of food animal origine via DNA technologies
Lit.: 7
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc10037399
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20171026122159.0
- 008
- 110121s2010 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Machová, Iva, $d 1987- $7 xx0155464
- 245 10
- $a Důkaz pravosti potravin živočišného původu DNA technologiemi / $c Machová Iva
- 246 11
- $a Assay of the authenticity of food animal origine via DNA technologies
- 314 __
- $a Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT, Praha
- 504 __
- $a Lit.: 7
- 520 3_
- $a Metody PCR se úspěšně využívají při určování původních surovin v masných, mlékárenských a rybích produktech. Obecně se všechny zmíněné metody dají aplikovat pro odhalení použití levnější suroviny místo dražší, nebo odhalit kvalitu přísad, ale důležitá je i interpretace výsledků. Prozatím neexistuje univerzální přesná metoda, která by jednoznačně dokázala určit druhový původ surovin v potravinách. V tomto článku jsou ríastíněny současné výzkumnétrendy v oblasti DNA technologií pro určováním pravosti potravin.
- 520 9_
- $a PCR methods have been successfully used in identifying the main ingredients of meat, dairy and fish products. Generally, all the described methods can be applied to detect the substitution of expensive raw materials for by cheaper ones, or reveal the quality of ingredients, but it is the correct interpretation of results. So far there is no universal exact method, which could clearly identify the origin of the ingredients in foods. This article outlines the current research trends in the field of DNA technology for the determination of food authenticity.
- 650 _2
- $a kontrola potravin $x metody $7 D005513
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $x analýza $7 D005506
- 650 _2
- $a maso $x analýza $7 D008460
- 650 _2
- $a DNA sondy $x diagnostické užití $7 D015342
- 650 _2
- $a polymerázová řetězová reakce $x metody $7 D016133
- 773 0_
- $w MED00011027 $t Bioprospect $g Roč. 20, č. 3-4 (2010), s. 67-70 $x 1210-1737
- 856 41
- $u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_c3-4_3.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y 7 $z 0
- 990 __
- $a 20110121125146 $b ABA008
- 991 __
- $a 20171026122243 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 826350 $s 691371
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2010 $b 20 $c 3-4 $d 67-70 $m Bioprospect $x MED00011027
- LZP __
- $b přidání abstraktu $a 2011-02/mkmv