Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Důkaz pravosti potravin živočišného původu DNA technologiemi
[Assay of the authenticity of food animal origine via DNA technologies]

Machová Iva

. 2010 ; 20 (3-4) : 67-70.

Language Czech Country Czech Republic

Metody PCR se úspěšně využívají při určování původních surovin v masných, mlékárenských a rybích produktech. Obecně se všechny zmíněné metody dají aplikovat pro odhalení použití levnější suroviny místo dražší, nebo odhalit kvalitu přísad, ale důležitá je i interpretace výsledků. Prozatím neexistuje univerzální přesná metoda, která by jednoznačně dokázala určit druhový původ surovin v potravinách. V tomto článku jsou ríastíněny současné výzkumnétrendy v oblasti DNA technologií pro určováním pravosti potravin.

PCR methods have been successfully used in identifying the main ingredients of meat, dairy and fish products. Generally, all the described methods can be applied to detect the substitution of expensive raw materials for by cheaper ones, or reveal the quality of ingredients, but it is the correct interpretation of results. So far there is no universal exact method, which could clearly identify the origin of the ingredients in foods. This article outlines the current research trends in the field of DNA technology for the determination of food authenticity.

Assay of the authenticity of food animal origine via DNA technologies

Bibliography, etc.

Lit.: 7

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc10037399
003      
CZ-PrNML
005      
20171026122159.0
008      
110121s2010 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Machová, Iva, $d 1987- $7 xx0155464
245    10
$a Důkaz pravosti potravin živočišného původu DNA technologiemi / $c Machová Iva
246    11
$a Assay of the authenticity of food animal origine via DNA technologies
314    __
$a Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT, Praha
504    __
$a Lit.: 7
520    3_
$a Metody PCR se úspěšně využívají při určování původních surovin v masných, mlékárenských a rybích produktech. Obecně se všechny zmíněné metody dají aplikovat pro odhalení použití levnější suroviny místo dražší, nebo odhalit kvalitu přísad, ale důležitá je i interpretace výsledků. Prozatím neexistuje univerzální přesná metoda, která by jednoznačně dokázala určit druhový původ surovin v potravinách. V tomto článku jsou ríastíněny současné výzkumnétrendy v oblasti DNA technologií pro určováním pravosti potravin.
520    9_
$a PCR methods have been successfully used in identifying the main ingredients of meat, dairy and fish products. Generally, all the described methods can be applied to detect the substitution of expensive raw materials for by cheaper ones, or reveal the quality of ingredients, but it is the correct interpretation of results. So far there is no universal exact method, which could clearly identify the origin of the ingredients in foods. This article outlines the current research trends in the field of DNA technology for the determination of food authenticity.
650    _2
$a kontrola potravin $x metody $7 D005513
650    _2
$a kontaminace potravin $x analýza $7 D005506
650    _2
$a maso $x analýza $7 D008460
650    _2
$a DNA sondy $x diagnostické užití $7 D015342
650    _2
$a polymerázová řetězová reakce $x metody $7 D016133
773    0_
$w MED00011027 $t Bioprospect $g Roč. 20, č. 3-4 (2010), s. 67-70 $x 1210-1737
856    41
$u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_c3-4_3.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y 7 $z 0
990    __
$a 20110121125146 $b ABA008
991    __
$a 20171026122243 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 826350 $s 691371
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2010 $b 20 $c 3-4 $d 67-70 $m Bioprospect $x MED00011027
LZP    __
$b přidání abstraktu $a 2011-02/mkmv

Find record