• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Combined antimicrobial effect of oregano essential oil and caprylic acid in minced beef

R. Hulankova, G. Borilova, I. Steinhauserova,

. 2013 ; 95 (2) : 190-4.

Jazyk angličtina Země Anglie, Velká Británie

Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc14051013

Oregano essential oil (OEO) and caprylic acid (CA) are highly aromatic natural antimicrobials with limited individual application in food. We proved their combined additive effect when used in meat. Application of 0.5% CA and 0.2% OEO (v/w) with 0.1% of citric acid in vacuum packed minced beef inoculated with Listeria monocytogenes at a concentration of 5 log cells/g reduced counts of lactic acid bacteria by 1.5 log CFU/g and counts of psychrotrophic bacteria and L. monocytogenes by more than 2.5 log CFU/g at the end of storage at 3°C for 10 days. In sensory evaluation the samples with OEO showed during the whole experiment statistically better scores than control, whereas the samples treated with CA showed worse colour attributes.

Citace poskytuje Crossref.org

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc14051013
003      
CZ-PrNML
005      
20140411111411.0
007      
ta
008      
140401s2013 enk f 000 0|eng||
009      
AR
024    7_
$a 10.1016/j.meatsci.2013.05.003 $2 doi
035    __
$a (PubMed)23743028
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a eng
044    __
$a enk
100    1_
$a Hulankova, Radka
245    10
$a Combined antimicrobial effect of oregano essential oil and caprylic acid in minced beef / $c R. Hulankova, G. Borilova, I. Steinhauserova,
520    9_
$a Oregano essential oil (OEO) and caprylic acid (CA) are highly aromatic natural antimicrobials with limited individual application in food. We proved their combined additive effect when used in meat. Application of 0.5% CA and 0.2% OEO (v/w) with 0.1% of citric acid in vacuum packed minced beef inoculated with Listeria monocytogenes at a concentration of 5 log cells/g reduced counts of lactic acid bacteria by 1.5 log CFU/g and counts of psychrotrophic bacteria and L. monocytogenes by more than 2.5 log CFU/g at the end of storage at 3°C for 10 days. In sensory evaluation the samples with OEO showed during the whole experiment statistically better scores than control, whereas the samples treated with CA showed worse colour attributes.
650    _2
$a zvířata $7 D000818
650    _2
$a antiinfekční látky $x farmakologie $7 D000890
650    _2
$a kapryláty $x farmakologie $7 D002210
650    _2
$a skot $7 D002417
650    _2
$a počet mikrobiálních kolonií $7 D015169
650    _2
$a barva $7 D003116
650    _2
$a spotřebitelská bezpečnost produktů $7 D003257
650    _2
$a kontaminace potravin $x prevence a kontrola $7 D005506
650    _2
$a potravinářská mikrobiologie $7 D005516
650    _2
$a obaly potravin $7 D018857
650    _2
$a konzervace potravin $7 D005519
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a koncentrace vodíkových iontů $7 D006863
650    _2
$a Lactobacillaceae $x účinky léků $x růst a vývoj $7 D007777
650    _2
$a Listeria monocytogenes $x účinky léků $x růst a vývoj $7 D008089
650    _2
$a maso $x analýza $x mikrobiologie $7 D008460
650    _2
$a odoranty $x analýza $7 D009812
650    _2
$a oleje prchavé $x farmakologie $7 D009822
650    _2
$a dobromysl (rod) $x chemie $7 D031341
650    _2
$a chemické jevy $7 D055598
650    _2
$a vakuum $7 D014618
655    _2
$a časopisecké články $7 D016428
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Borilova, Gabriela $u -
700    1_
$a Steinhauserova, Iva $u -
773    0_
$w MED00006478 $t Meat science $x 1873-4138 $g Roč. 95, č. 2 (2013), s. 190-4
856    41
$u https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23743028 $y Pubmed
910    __
$a ABA008 $b sig $c sign $y a $z 0
990    __
$a 20140401 $b ABA008
991    __
$a 20140411111502 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1018149 $s 849593
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2013 $b 95 $c 2 $d 190-4 $i 1873-4138 $m Meat science $n Meat Sci $x MED00006478
LZP    __
$a Pubmed-20140401

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...