-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Combined antimicrobial effect of oregano essential oil and caprylic acid in minced beef
R. Hulankova, G. Borilova, I. Steinhauserova,
Jazyk angličtina Země Anglie, Velká Británie
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem
- MeSH
- antiinfekční látky farmakologie MeSH
- barva MeSH
- chemické jevy MeSH
- dobromysl (rod) chemie MeSH
- kapryláty farmakologie MeSH
- koncentrace vodíkových iontů MeSH
- kontaminace potravin prevence a kontrola MeSH
- konzervace potravin MeSH
- Lactobacillaceae účinky léků růst a vývoj MeSH
- lidé MeSH
- Listeria monocytogenes účinky léků růst a vývoj MeSH
- maso analýza mikrobiologie MeSH
- obaly potravin MeSH
- odoranty analýza MeSH
- oleje prchavé farmakologie MeSH
- počet mikrobiálních kolonií MeSH
- potravinářská mikrobiologie MeSH
- skot MeSH
- spotřebitelská bezpečnost produktů MeSH
- vakuum MeSH
- zvířata MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- skot MeSH
- zvířata MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
Oregano essential oil (OEO) and caprylic acid (CA) are highly aromatic natural antimicrobials with limited individual application in food. We proved their combined additive effect when used in meat. Application of 0.5% CA and 0.2% OEO (v/w) with 0.1% of citric acid in vacuum packed minced beef inoculated with Listeria monocytogenes at a concentration of 5 log cells/g reduced counts of lactic acid bacteria by 1.5 log CFU/g and counts of psychrotrophic bacteria and L. monocytogenes by more than 2.5 log CFU/g at the end of storage at 3°C for 10 days. In sensory evaluation the samples with OEO showed during the whole experiment statistically better scores than control, whereas the samples treated with CA showed worse colour attributes.
Citace poskytuje Crossref.org
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc14051013
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20140411111411.0
- 007
- ta
- 008
- 140401s2013 enk f 000 0|eng||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.1016/j.meatsci.2013.05.003 $2 doi
- 035 __
- $a (PubMed)23743028
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a eng
- 044 __
- $a enk
- 100 1_
- $a Hulankova, Radka
- 245 10
- $a Combined antimicrobial effect of oregano essential oil and caprylic acid in minced beef / $c R. Hulankova, G. Borilova, I. Steinhauserova,
- 520 9_
- $a Oregano essential oil (OEO) and caprylic acid (CA) are highly aromatic natural antimicrobials with limited individual application in food. We proved their combined additive effect when used in meat. Application of 0.5% CA and 0.2% OEO (v/w) with 0.1% of citric acid in vacuum packed minced beef inoculated with Listeria monocytogenes at a concentration of 5 log cells/g reduced counts of lactic acid bacteria by 1.5 log CFU/g and counts of psychrotrophic bacteria and L. monocytogenes by more than 2.5 log CFU/g at the end of storage at 3°C for 10 days. In sensory evaluation the samples with OEO showed during the whole experiment statistically better scores than control, whereas the samples treated with CA showed worse colour attributes.
- 650 _2
- $a zvířata $7 D000818
- 650 _2
- $a antiinfekční látky $x farmakologie $7 D000890
- 650 _2
- $a kapryláty $x farmakologie $7 D002210
- 650 _2
- $a skot $7 D002417
- 650 _2
- $a počet mikrobiálních kolonií $7 D015169
- 650 _2
- $a barva $7 D003116
- 650 _2
- $a spotřebitelská bezpečnost produktů $7 D003257
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $x prevence a kontrola $7 D005506
- 650 _2
- $a potravinářská mikrobiologie $7 D005516
- 650 _2
- $a obaly potravin $7 D018857
- 650 _2
- $a konzervace potravin $7 D005519
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a koncentrace vodíkových iontů $7 D006863
- 650 _2
- $a Lactobacillaceae $x účinky léků $x růst a vývoj $7 D007777
- 650 _2
- $a Listeria monocytogenes $x účinky léků $x růst a vývoj $7 D008089
- 650 _2
- $a maso $x analýza $x mikrobiologie $7 D008460
- 650 _2
- $a odoranty $x analýza $7 D009812
- 650 _2
- $a oleje prchavé $x farmakologie $7 D009822
- 650 _2
- $a dobromysl (rod) $x chemie $7 D031341
- 650 _2
- $a chemické jevy $7 D055598
- 650 _2
- $a vakuum $7 D014618
- 655 _2
- $a časopisecké články $7 D016428
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Borilova, Gabriela $u -
- 700 1_
- $a Steinhauserova, Iva $u -
- 773 0_
- $w MED00006478 $t Meat science $x 1873-4138 $g Roč. 95, č. 2 (2013), s. 190-4
- 856 41
- $u https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23743028 $y Pubmed
- 910 __
- $a ABA008 $b sig $c sign $y a $z 0
- 990 __
- $a 20140401 $b ABA008
- 991 __
- $a 20140411111502 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1018149 $s 849593
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2013 $b 95 $c 2 $d 190-4 $i 1873-4138 $m Meat science $n Meat Sci $x MED00006478
- LZP __
- $a Pubmed-20140401