Quantification of intra-abdominal fat during controlled weight reduction: assessment using the water-suppressed breath-hold MRI technique
Jazyk angličtina Země Česko Médium print
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
15046562
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- břicho anatomie a histologie MeSH
- cholesterol krev MeSH
- cvičení fyziologie MeSH
- dieta MeSH
- dietní záznamy MeSH
- dospělí MeSH
- hmotnostní úbytek fyziologie MeSH
- index tělesné hmotnosti MeSH
- inzulin krev MeSH
- krevní glukóza analýza MeSH
- lidé MeSH
- lipoproteiny krev MeSH
- magnetická rezonanční tomografie metody MeSH
- obezita patologie patofyziologie terapie MeSH
- počítačové zpracování obrazu MeSH
- poměr pasu a boků MeSH
- subkutánní tkáň anatomie a histologie MeSH
- tělesná hmotnost MeSH
- triglyceridy krev MeSH
- tuková tkáň anatomie a histologie MeSH
- voda chemie MeSH
- Check Tag
- dospělí MeSH
- lidé MeSH
- ženské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Názvy látek
- cholesterol MeSH
- inzulin MeSH
- krevní glukóza MeSH
- lipoproteiny MeSH
- triglyceridy MeSH
- voda MeSH
A group of 14 healthy female subjects was studied using MRI during 2 months of life-style intervention. A series of 21 water-suppressed images was used to determine the intra-abdominal fat volume before and after the controlled loss of weight. The average weight decrease was 8.2 %, but the average relative loss of visceral fat was 20.3 %, whereas subcutaneous fat decreased by 13.4 %. A small but significant increase of insulin sensitivity (decrease in fasting insulin and blood glucose) was observed, but no changes in lipoprotein parameters were demonstrated. There was a significant negative correlation (r=-0.633, p=0.028) between the relative abdominal fat decrease and the initial amount of subcutaneous fat.